Απεργούν στις 26 Νοέμβρη οι Ναυτεργάτες

Λιμάνι Πειραιά - 24ωρη Απεργία Ναυτεργατών 24/9/2020
Λιμάνι Πειραιά – 24ωρη Απεργία Ναυτεργατών 24/9/2020

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων στις 26 Νοέμβρη από τις 00.01 έως τις 24.00 προχωρούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΝΗΗΕΝ και καλούν τους ναυτεργάτες σε μαζική συμμετοχή.

«Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία, στις 26 Νοέμβρη, με μαχητική αισιοδοξία συνεχίζουμε τον αγώνα για την προστασία της υγείας, το δικαίωμα στη δουλειά για τις σύγχρονες ανάγκες μας», σημειώνουν στο κάλεσμά τους και καταδικάζουν τη βία και τον αυταρχισμό από την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως την απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής στα Συνδικάτα στις 17 Νοέμβρη, για να συγκαλύψει τις εγκληματικές ευθύνες της και την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας του λαού.

«Κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή – Κανένα βήμα πίσω από τα δικαιώματα μας», τονίζουν τα ναυτεργατικά σωματεία.

Επισημαίνουν ότι οι εφοπλιστές θέλουν να επιβάλουν σε όλες τις κατηγορίες πλοίων συνθήκες γαλέρας, με ναυτεργάτες χωρίς ΣΣΕ, Κοινωνική Ασφάλιση, συνδικαλιστικά δικαιώματα. «Με τον αντεργατικό νόμο 4714/2020, η κυβέρνηση κατ’ εντολή των εφοπλιστών καταργεί την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα ποντοπόρα καράβια, παρεμβαίνει προκλητικά στη λειτουργία των ναυτεργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενώ ακόμα και για τη θέση του Α’ πλοίαρχου προβλέπει να ναυτολογούνται χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα».

Σημειώνουν ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία και τον πολύμηνο εγκλωβισμό των χιλιάδων ναυτεργατών στα ποντοπόρα καράβια και με νέο αντεργατικό νόμο στις 5 Νοέμβρη παρενέβη στις οργανικές συνθέσεις των πλοίων για την αντικατάσταση των ναυτεργατών στα υπό ελληνική σημαία πλοία με φθηνότερο εργατικό δυναμικό χωρίς μισθολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

Μαζικές είναι οι απολύσεις στα επιβατηγά πλοία με την πλειοψηφία των ναυτεργατών να έχει δουλέψει ελάχιστους μήνες. Η επιδότηση σε όσους είναι σε αναστολή έχει να δοθεί από τον Μάη, ενώ συνολικά οι άνεργοι είναι χωρίς καμία ουσιαστική κάλυψη των αναγκών τους.

Τραγικά οικονομικά αδιέξοδα για τους χιλιάδες συνταξιούχους του ΝΑΤ, από τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση προσωρινών συντάξεων πάνω από 10 μήνες, των οριστικών πάνω από 26 μήνες, του εφάπαξ πάνω από 2 ½ χρόνια, ενώ μόνο 38 έχουν πάρει επικουρική σύνταξη από τον Μάη του 2016!

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση είναι σε διαβούλευση για νομοσχέδιο που προωθεί τη πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση των εφοπλιστών.

Οι ναυτεργάτες διεκδικούν:

  • Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ με αυξήσεις, υποχρεωτική ασφάλιση στο ΝΑΤ για όλους τους ναυτεργάτες από όποια χώρα και αν προέρχονται. Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.
  • Κατάργηση του ν.4714/2020, των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ και όλων των αντεργατικών νόμων, που προστέθηκαν στους προηγούμενους, για το χτύπημα συμβάσεων, μισθών, δικαιωμάτων σε συνθήκες πανδημίας.
  • Πλήρη – σταθερή εργασία, με μείωση του εργάσιμου χρόνου, προσαρμογή των οργανικών συνθέσεων (με κατάργηση του ν.4150/2013) στις αυξημένες ανάγκες των πλοίων και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.
  • Ουσιαστική προστασία των ανέργων, αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, για όλους τους ανέργους, για όσο διαρκεί η ανεργία. Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων και των οικογενειών τους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Άμεσα μέτρα για τον επαναπατρισμό των χιλιάδων ναυτεργατών, στα ποντοπόρα καράβια.
  • Άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες από ΝΑΤ/ΕΦΚΑ, σε κύριες – επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.
  • Προστασία της υγείας του λαού. Άμεσα μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού.
  • Διαγραφή των χρεών όλων των εργατικών οικογενειών.

Δείτε ακόμα...