Βελτιωμένη η εικόνα από τη φωτιά στον Φενεό Κορινθίας – Κάηκαν δάσος, σπίτια και στάβλοι

Καλύτερη είναι η εικόνα της μεγάλης πυρκαγιάς στον Φενεό της Κορινθίας η οποία ξέσπασε την Τρίτη το απόγευμα σε πυκνό παρθένο δάσος με έλατα και πεύκα και έφτασε μέχρι και την Στυμφαλία.

Η φωτιά δεν έχει την ένταση που είχε χθες, ωστόσο το έργο της κατάσβεσης παραμένει δύσκολο, λόγω του εδάφους και του πυκνού δάσους. Θετικό είναι ότι αυτή την στιγμή δεν έχει αέρα.

Και αυτή η φωτιά κατέστρεψε ένα μεγάλης ομορφιάς και αξίας δασικό οικοσύστημα στην ορεινή Κορινθία. Για άλλη μια φορά επιστρατεύτηκαν από τον κρατικό μηχανισμό και τα αστικά ΜΜΕ επικλήσεις στον άνεμο και στη μορφολογία του εδάφους, αλλά και στις συνθήκες καύσωνα, για να μην αποκαλυφθεί η παντελής έλλειψη μέτρων πρόληψης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αντιπυρικές ζώνες στήθηκαν τελευταία στιγμή!

Τα βουνά και τα δάση έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, αφού η Δασική Υπηρεσία είναι διαλυμένη και οι δασικοί δρόμοι είτε ανύπαρκτοι είτε ασυντήρητοι. Οσο για τις πυροσβεστικές δυνάμεις, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις και να είναι αναντίστοιχες με τις μεγάλες ανάγκες.

Για άλλη μια φορά η μόνη προστασία από την πλευρά του κράτους ήταν το «τρεχάτε ποδαράκια μου», με μήνυμα του 112 για εκκενώσεις χωριών, με πρώτο την Καστανιά και μετέπειτα  των χωριών Λαύκα, Καρτέρι και Δροσοπηγή, Κιόνια, ΣτυμφαλίαΜάτσιτζα.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, στην περιοχή της Καστανιάς, 10 εγκαταλελειμμένα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές ενώ σε 5 κατοικήσιμα έχουν προκληθεί ζημιές στις στέγες. Στο Καρτέρι τουλάχιστον δύο στάβλοι κάηκαν. Επίσης υπάρχουν αναφορές και για καμένα αυτοκίνητα. Ωστόσο ο τελικός απολογισμός θα πραγματοποιηθεί όταν ολοκληρωθεί το έργο της κατάσβεσης.

Το βράδυ ανακοινώθηκε από την Πυροσβεστική ότι έγινε η σύλληψη δύο ατόμων που θεωρούνται ύποπτοι για την έναρξη της φωτιάς, από εργασίες που πραγματοποιούσαν. Οι δύο μεταφέρθηκαν στην Ανακριτική Υπηρεσία της Κορίνθου.

Στο σημείο της φωτιάς βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Κελλάρη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Πελοποννήσου με την «Λαϊκή Συσπείρωση».

Δείτε ακόμα...