Βουλγαρία – εκλογές: Προηγείται το κεντροδεξιό κόμμα GERB – ισχυροποιήθηκε η φιλορωσική «Αναγέννηση»

Με το κεντροδεξιό κόμμα GERB του Μπόικο Μπορίσοφ να διατηρεί με προβάδισμα τη πρώτη θέση ολοκληρώθηκαν οι ευρωεκλογές στη Βουλγαρία, όπου η συμμετοχή κυμάνθηκε στο 30% και σίγουρα ξεχώρισε η ισχυροποίηση της φιλορωσικής «Αναγέννησης» (Vazrazhdane).

Με καταμετρημμένο το 85,1% των ψήφων, το GERB συγκέντρωνε 23,42% ενώ η συμμαχία του μεταρρυθμιστικού «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» (WBB – του Κ. Πετκόφ) μαζί με την «Δημοκρατική Βουλγαρία» ακολουθούσε με 15,2%, σε απόσταση αναπνοής από τη φιλορωσική «Αναγέννηση» (Vazrazhdane)που συγκέντρωνε 14,28% (σημειωτέον ότι το 2019 είχε λάβει μόλις 1,04%).

Ακολουθούσαν το (συνδεόμενο με την τουρκική μειονότητα στη χώρα) MRF με 13,23%,το Βουλγάρικο Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) με 6,96%, το ευρωσκεπτικιστικό πλέον «Υπάρχει τέτοιος λαός!» (ΙΤΝ) 6,2% και το νεοσύστατο «Velichie» (Μεγαλείο) με 4,19%. Το τελευταίο δημιουργήθηκε τον περασμένο Ιούλη και δηλώνει υπέρμαχο της «προστασίας της εθνικής αξιοπρέπειας, των εθνικών συμφερόντων και της γεωπολιτικής θέσης της Βουλγαρίας». Ακόμα της αξιοποίησης του στρατού, της αστυνομίας και των ειδικών υπηρεσιών με άξονα τη χώρα και όχι «ξένα ή προσωπικά συμφέροντα».

Οσον αφορά τη νέα βουλή (για την οποία στήθηκαν κάλπες για 6η φορά από το 2021), με καταμετρημμένο τοι 85,47%, το GERB συγκέντρωνε 24,41%, με το MRF να ακολουθεί δεύτερο, με 15,8%. Ακολουθούσαν: WBB – DB με 15,11%, «Αναγέννηση» με 14,08%, BSP με 6,96%, ΙΤΝ με 6,12%, «Velichie» με 4,82%.

Με φόντο τις διαφωνίες για τους όρους εμπλοκής της χώρας στην αναμέτρηση με τη Ρωσία – που αντανακλώνται και στις δυσκολίες σχηματισμού κυβέρνησης όλα τα τελευταία χρόνια, ο ηγέτης της «Αναγέννησης», Κωνσταντίν Κωνσταντίνοφ, έσπευσε να δηλώσει ότι όποια κυβέρνηση κι αν σχηματιστεί απλά θα καθυστερήσει «την αναπόφευκτη πτώση όσων θα προσχωρήσουν σε αυτήν» και ότι το πιθανότερο είναι νέα προσφυγή σε κάλπες, αναφέροντας πως το κόμμα του παραμένει προσηλωμένο στην αποτροπή της εμπλοκής της Βουλγαρίας στη σύγκρουση της Ουκρανίας. Για την ευρωβουλή ανέφερε ότι επιδιώκεται η δημιουργία αυτοτελούς κοινοβουλευτικής ομάδας.

Δείτε ακόμα...