Βόρεια Μακεδονία: Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι με τη σειρά του επιβεβαιώνει τους κινδύνους της ΝΑΤΟικής συμφωνίας των Πρεσπών

«Αξιοπρεπή» χαρακτήρισε ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι την ορκωμοσία της νέας προέδρου της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, επιβεβαιώνοντας με τη σειρά του ότι η ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών κάθε άλλο παρά έκλεισε το κεφάλαιο των αλυτρωτισμών που αξιοποιούνται στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE , ο οποίος εκτιμάται πως θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, σημείωσε ότι στα θεσμικά όργανα του κράτους θα χρησιμοποιείται η συνταγματική ονομασία της χώρας, όμως ο ίδιος, στις δημόσιες εμφανίσεις του και στις δηλώσεις του προς τον Τύπο θα χρησιμοποιεί τους όρους “Μακεδονία” και “Μακεδονικός-ή-ό”, καθώς όπως είπε αυτό «αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμά του».

«Μάλιστα αναμένω στην ίδια κατεύθυνση να κινηθεί και η πρόεδρος Σιλιάνοφσκα, καθώς σύμφωνα με τη δική μας ερμηνεία μας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν υπάρχει παραβίασή της. Δράττομαι της ευκαιρίας να στείλω μήνυμα προς τους φίλους μας στην Ελλάδα να σταματήσουμε τις απειλές, να σταματήσουμε τις παρεμποδίσεις, την επιστροφή στο παρελθόν και να κοιτάμε προς το μέλλον. Αυτά είναι έγγραφα που συνιστούν μέρος του δικαίου. Εάν αυτοί (σ.σ. Ελλάδα) πιστεύουν ότι παραβιάσαμε εμείς τη Συμφωνία των Πρεσπών, τότε υπάρχει Διεθνές Δικαστήριο , μπορούν να ξεκινήσουν διαδικασία και εκεί οι δύο πλευρές θα διασταυρώσουμε τα επιχειρήματά μας. Δεν θα ήθελα να συμβεί κάτι τέτοιο. Απευθύνω έκκληση για σχέσεις καλής γειτονίας, φιλικές σχέσεις, να βοηθά ο ένας τον άλλον» συμπλήρωσε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Την ίδια στιγμή, είπε ότι περιμένει την επικύρωση του πρωτοκόλλου που θα αναφέρεται στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών και ότι «θέλουμε οικονομική συνεργασία και εκμεταλλεύομαι αυτήν την ευκαιρία για να καλέσω τις ελληνικές εταιρείες να επενδύσουν στη Βόρεια Μακεδονία, θέλουμε να τις καλωσορίσουμε (…) έτσι πρέπει να συνεργάζονται οι εταίροι».

Εξέφρασε ακόμα απογοήτευση επειδή «δυστυχώς η πρώτη εντύπωση από τον νότιο γείτονά μας, αντί για συγχαρητήρια για τον θρίαμβο τόσο του VMRO όσο και της Σιλιάνοφσκα, είδαμε δημοσίως επίδειξη ισχύος, παρόλο που η Συμφωνία των Πρεσπών εφαρμόζεται στη χώρα μας, ενώ εκεί δεν έχουν κάνει τα τρία βασικά πράγματα. Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας και προσδοκώ να συναντήσω τον Ελληνα πρωθυπουργό σύντομα και να συζητήσουμε για συνεργασία στον τουρισμό, στην οικονομία, στην εκπαίδευση κ.λπ.».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...