Η Μόσχα «παρακολουθεί στενά» την «αντιρωσική σύνοδο» του ΝΑΤΟ και θα προστατεύσει την ασφάλειά της, λέει το Κρεμλίνο

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ - Ρωσία
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι παρακολουθεί στενά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους καταγγέλλοντας τον «αντιρωσικό χαρακτήρα» της, ενώ τόνισε θα λάβει μέτρα για να προστατεύσει την ασφάλεια της Ρωσίας.

«Πρόκειται αναμφίβολα για μια σύνοδο της Συμμαχίας με έντονο αντιρωσικό χαρακτήρα. Η Ρωσία θεωρείται εχθρός, αντίπαλος και οι συνομιλίες θα διεξαχθούν υπό αυτό το πρίσμα», σχολίασε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Παράλληλα ο Πεσκόφ εκτίμησε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν φαίνεται να κατανοούν ότι η μεταφορά υποδομών του ΝΑΤΟ πιο κοντά στα σύνορα της Ρωσίας είναι λάθος. Ο ίδιος τόνισε ότι η επέκταση της Συμμαχίας στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη ήταν αυτή που οδήγησε στην τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ η Μόσχα επεσήμανε ότι θα έχει «ξεκάθαρα αρνητικές επιπτώσεις» για την ασφάλειά της και πρόσθεσε ότι θα απαντήσει με αντίστοιχα μέτρα, όπως αυτά που έλαβε αφού εντάχθηκε στη Συμμαχία η Φινλανδία.

Ωστόσο ο Πεσκόφ υποβάθμισε την απόφαση της Τουρκίας να άρει τις αντιρρήσεις της αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι η ’Αγκυρα έχει υποχρεώσεις ως χώρα μέλος της Συμμαχίας και ότι η Μόσχα δεν έχει αυταπάτες ως προς αυτό.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, η Ρωσία και η Τουρκία έχουν τις διαφωνίες τους αλλά επίσης μοιράζονται κοινά συμφέροντα, ενώ η Μόσχα σκοπεύει να ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις της με την ’γκυρα.

Παράλληλα η παροχή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία από τη Γαλλία είναι «λάθος», όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, το οποίο θα αναγκάσει τη Ρωσία να λάβει «αντίμετρα».

«Από τη δική μας οπτική είναι μια λανθασμένη απόφαση, που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για την ουκρανική πλευρά, διότι φυσικά θα μας αναγκάσει να λάβουμε αντίμετρα», υπογράμμισε ο Πεσκόφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...