Λιβύη: Ενεργοποιείται η Ρώμη – Ξαφνική επίσκεψη ντι Μάιο – Μίλησαν για μπίζνες με Σάρατζ

Υπουργός Εξωτερικών Ιταλίας
Πηγή: Eurokinissi

Ο Λουίτζι ντι Μάιο πραγματοποίησε την Τρίτη αιφνιδιαστική επίσκεψη, στο πλαίσιο των “πρωτοβουλιών’ της Ιταλίας για τον οριστικό τερματισμό του ενδοαστικού εμφύλιου πολέμου, και κυρίως για την προώθηση οικονομικών επενδύσεων Ιταλικών εταιρειών στη χώρα.

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Φαγέζ αλ Σάρατζ, επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας που εδρεύει στην πρωτεύουσα Τρίπολη, πριν κατευθυνθεί στην ανατολική Λιβύη για να συναντηθεί με την Αγκίλα Σάλεχ, πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων με έδρα το Τομπρούκ, ανέφεραν αξιωματούχοι της Λιβύης.

Ο Σάρατζ ανακοίνωσε την κατάπαυση του πυρός στις 21 Αυγούστου και ζήτησε την αποστρατικοποίηση της Σύρτης και της γειτονικής πόλης αλ Τζούφρα, κάτι που θα σήμαινε την απόσυρση των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ που τις ελέγχει. Η Σύρτη έχει στρατηγική σημασία, γιατί είναι η πύλη προς τους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου της Λιβύης, που και αυτοί ελέγχονται από τις δυνάμεις του Χαφτάρ.

Για όλους αυτούς τους λόγους, την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ο Χαλίφα Χαφτάρ την απέρριψε.

Η Ιταλία στηρίζει την κυβέρνηση του Σάρατζ, γιατί έχει ισχυρά οικονομικά κίνητρα στην περιοχή από την εποχή του Μουαμάρ Καντάφι. Το γραφείο του Σάρατζ έκανε γνωστό, ότι ο Λίβυος πρωθυπουργός συζήτησε με τον Ντι Μάιο για την επιτάχυνση της επιστροφής των ιταλικών κατασκευαστικών και μηχανολογικών εταιρειών στη Λιβύη, όπου για δεκαετίες συμμετείχαν σε κατασκευαστικά έργα.

Ενώ σύμφωνα με σχόλια του Ιταλικού κρατικού ραδιοφώνου, ο Ντι Μάιο προσπαθεί να υλοποιήσει ένα σχέδιο του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου που θα διασχίζει τη Λιβύη, και θα ονομαζόταν «λεωφόρος ειρήνης», καθώς κι ένα νέο διεθνές αεροδρόμιο για την Τρίπολη.

Πηγή: skai.gr

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...