Μεθόριος Ινδίας – Κίνας: «Εύθραυστη η κατάσταση» λέει το Νέο Δελχί

«Η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει πολύ εύθραυστη επειδή υπάρχουν μέρη όπου οι αναπτύξεις μας είναι πολύ κοντά μεταξύ τους και σύμφωνα με τις στρατιωτικές εκτιμήσεις αυτό είναι πολύ επικίνδυνο» δήλωσε ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη μεθόριο Ινδίας – Κίνας στην περιφέρεια του Λαντάχ (δυτικά Ιμαλάϊα). Θυμίζουμε ότι στην περιοχή είχαν ξεσπάσει εχθροπραξίες το 2020 που κόστισαν τη ζωή τουλάχιστον σε 24 στρατιώτες, ενώ τον περασμένο Δεκέμβρη σημειώθηκαν νέες εντάσεις.

Ο Τζαϊσανκάρ είπε πως οι ινδοσινικές σχέσεις δεν μπορεί να επιστρέψουν στην ομαλότητα αν δεν υλοποιηθεί η κατ’ αρχήν συμφωνία του Σεπτεμβρίου 2020, στην οποία κατέληξε με τον Κινέζο ομόλογό του. «Οι Κινέζοι πρέπει να κάνουν αυτά που συμφωνήθηκαν και δυσκολεύονται να τα κάνουν» πρόσθεσε όπως και ότι «δε μπορούμε να έχουμε παραβίαση της ειρήνης και της ηρεμίας, δεν μπορείς να παραβιάζεις τη συμφωνία και να θέλεις το υπόλοιπο της σχέσης να συνεχιστεί σαν να μην συνέβη τίποτε. Αυτό δεν μπορεί να γίνει».

Ο Τζαϊσανκάρ δήλωσε πως συζήτησε σχετικά με το νέο ΚΙνέζο ομόλογό του Τσιν Γκανγκ, στο περιθώριο της συνάντησης των ΥΠΕΞ των «G20» που φιλοξένησε προ ημερών το Νέο Δελχί ενώ έσπευσε να σημειώσει ότι «η G20 δεν θα πρέπει να είναι μια λέσχη συζήτησης ή μια αρένα μόνο για τον παγκόσμιο βορρά. Πρέπει να ασχοληθεί με το σύνολο των παγκόσμιων ανησυχιών»…

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...