Μ. Παπαδόπουλος: “Ικανό το κράτος στο να θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες για να κερδίζουν μια χούφτα όμιλοι”

EUROKINISSI

«Εμείς δεν περιοριστήκαμε σε μια ανέξοδη καταγγελία περί ανίκανου κράτους, γιατί πίσω από τον μύθο του ανίκανου κράτους κρύβεται ένα πολύ ικανό κράτος στο να θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες για να κερδίζουν μια χούφτα όμιλοι, να κερδίζει το μεγάλο κεφάλαιο».

Τα παραπάνω τόνισε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» σχετικά με τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τα άλλα προβλήματα από την κακοκαιρία.

Ο Μάκης Παπαδόπουλος σημείωσε πως εμβληματικό παράδειγμα που επιβεβαιώνει αυτή τη θέση είναι το πόσο γρήγορα ο κρατικός μηχανισμός απάλλαξε την κοινοπραξία στην Εθνική Οδό από αυτά που θα έπρεπε να πληρώσει και από την υποχρέωσή της να την αφήσει ανοιχτή. Επίσης, υπενθύμισε πως όταν έγινε πρόσφατα το μπλακ άουτ, εξαιτίας της έκρηξης στον υποσταθμό στον Ασπρόπυργο, ακούσαμε ότι υπήρχε παμπάλαιος εξοπλισμός. Τώρα ακούμε ότι στο δίκτυο δεν έγιναν οι αναγκαίες επενδύσεις και έργα όπως η υπογειοποίηση των καλωδίων.

«Το ερώτημα είναι γιατί. Είναι όλα αυτά διαχειριστικές ανικανότητες φορέων του κρατικού μηχανισμού, μιας και βλέπουμε ένα πινγκ πονγκ ευθυνών; Όχι βέβαια. Είναι συνέπειες μιας πολιτικής την οποία δεν ακολουθεί μόνο η σημερινή κυβέρνηση -την ακολούθησαν και οι προηγούμενες- που βλέπει ως κόστος τις κρατικές δαπάνες για την πολιτική προστασία, για την προστασία της υγείας, για την προστασία της ασφάλειας των κατοίκων, γιατί αφαιρούν πολύτιμους πόρους από τις επενδύσεις, από τους επιχειρηματικούς ομίλους», σημείωσε.

Συμπλήρωσε πως στη ζούγκλα της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι επιχειρήσεις, στις οποίες είτε πλειοψηφούν το Δημόσιο είτε ιδιώτες, «διαγωνίζονται και διαγκωνίζονται με γνώμονα το κέρδος». Όπως είπε, «όσο συνεχίζουμε σε αυτό το δρόμο, το δίλημμα θα είναι αν θα έχουμε υποβαθμισμένο δίκτυο στην ηλεκτρική ενέργεια ή αν θα πληρώσουμε πανάκριβα εμείς οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι τον εκσυγχρονισμό του».

Σε σχέση με τη συζήτηση περί έλλειψης σχεδιασμού, υπογράμμισε πως «υπάρχει άλλος δρόμος: Του κεντρικού σχεδιασμού με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Υπάρχει ο εναλλακτικός δρόμος του σοσιαλισμού, στον οποίο μια σειρά από τα προβλήματα που συζητάμε σήμερα δεν θα υπήρχαν». Δεν περιμένουμε παθητικά να ‘ρθεί εκείνη η μέρα, τόνισε ο Μ. Παπαδόπουλος ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΚΕ μπαίνει αγωνιστικά μπροστά για να αποκατασταθούν οι ζημιές, να παρθούν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα και να στελεχωθεί η Πολιτική Προστασία. Αλλά «δεν μπορούμε να συζητάμε μόνο για μπαλώματα μιας κατάστασης η οποία είναι ολοφάνερο ότι δεν μπαλώνεται», σημείωσε, υπογραμμίζοντας πως αυτή την κατάσταση τη συζητάμε συνεχώς, είτε μιλάμε για το Μάτι, είτε μιλάμε για τη Μάνδρα, είτε μιλάμε για τον Ασπρόπυργο, είτε μιλάμε για τη «Μήδεια».

Δείτε ακόμα...