Παραιτείται ο Τούρκος «αρχιτέκτονας» του μνημονίου συνεργασίας με τη Λιβύη;

ΑΟΖ Τουρκίας σε Ανατολική Μεσόγειο
Ο χάρτης που κατέθεσε στον ΟΗΕ η Τουρκία για ΑΟΖ σε Ανατολική Μεσόγειο

Παραίτηση υπέβαλε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα, ο αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί, ο οποίος το περασμένο Σάββατο μετατέθηκε αιφνίδια, με διάταγμα του Ταγίπ Ερντογάν, στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, από τη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, επικαλούμενο δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ο αντιναύαρχος Γιαϊτζί, γνωστός ως «αρχιτέκτονας του μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας-Λιβύης» δήλωσε ότι κατηγορήθηκε με κατασκευασμένες κατηγορίες, και γι’ αυτό αποχωρεί από το στράτευμα.

Οπως αποκάλυψε απόστρατος Τούρκος συνταγματάρχης στην τουρκική τηλεόραση, μια από τις εξηγήσεις για την απομάκρυνση του Γιαϊτζί από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού,  ήταν η παρέμβαση του Γιαϊτζί σε διαγωνισμό για προμήθεια καλωδίων για τις τορπίλες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, τον οποίο κέρδισε κάποιος γνωστός του Τούρκου επιτελάρχη. Ομως μια άλλη επιτροπή έκρινε το υλικό ακατάλληλο με αποτέλεσμα ο Γιαϊτζί να ακυρώσει τον διαγωνισμό. Η εταιρία που κέρδισε τον διαγωνισμό προμήθειας διαμαρτυρήθηκε στο υπουργείο Άμυνας και ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έδωσε εντολή να διεξαχθεί έρευνα, η δε αρμόδια επιτροπή που διερευνά το θέμα ζήτησε την απομάκρυνση του Τούρκου αντιναυάρχου.

Ο γνωστός δημοσιογράφος της Χουριέτ Νεντίμ Σενέρ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Σύμφωνα με πληροφορίες μου από το άμεσο περιβάλλον του, ο Γιαϊτζί, από τον οποίο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ζήτησε σήμερα να εγκαταλείψει τη θέση του στο Πολεμικό Ναυτικό και να μετατεθεί στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, παραιτήθηκε δηλώνοντας ότι παρουσίασαν για εκείνον έναν πλαστό φάκελο και αυτό ήταν άδικο».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...