Περιοδεία του Μανώλη Συντυχάκη στον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Ηρακλείου

Πυροσβεστικό Όχημα

Αντιπροσωπεία της Κ.Ο. Ηρακλείου του ΚΚΕ με επικεφαλής το Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή και περιφερειακό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», περιόδευσε στον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Ηρακλείου, όπου συνομίλησε με το προσωπικό του σταθμού.

Πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση με τον Περιφερειακό Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Δημοσθένη Μπουντουράκη και τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηρακλείου, Γιώργο Τσικαλά, όπου συζητήθηκε η κατάσταση που επικρατεί με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Από την πλευρά του ο Μανώλης Συντυχάκης τόνισε ότι η αυταπάρνηση που επιδεικνύει το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος στο καθήκον, είναι αναγκαίο να ενισχυθεί από τα απαραίτητα μέτρα στελέχωσης των κλιμακίων και από επαρκή χρηματοδότηση για μέσα ατομικής προστασίας, εξοπλισμό, ανανέωση και συντήρηση των πυροσβεστικών μέσων.

Η κυβέρνηση, παρά την προσπάθειά της να συσκοτίσει τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν με δική της ευθύνη, αποκαλύπτεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πιστώσεις που εγκρίθηκαν για το Πυροσβεστικό Σώμα είναι μειωμένες σε ότι αφορά τη συντήρηση, τις επισκευές και τα καύσιμα του στόλου, ενώ αυξημένες είναι αυτές που προορίζονται για επιχειρηματικούς ομίλους και αφορούν την ενοικίαση των εναέριων μέσων. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι για την Κρήτη προβλέπονται μόλις 50 προσλήψεις εποχικών πυροσβεστών, που δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες και οι οποίες μάλιστα δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.

Ο Μανώλης Συντυχάκης εξέφρασε επίσης την αντίθεση του ΚΚΕ στο νόμο 4662/2020 που ψήφισε η κυβέρνηση για την Πολιτική Προστασία και προωθεί ακόμη περισσότερο την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας, την οργάνωση, την εκπαίδευση, την έρευνα κλπ. Μεταφέρει παράλληλα αρμοδιότητες σε δήμους, περιφέρειες, ιδιώτες, εθελοντικές οργανώσεις, Μ.Κ.Ο με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη μείωση δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού και τη μεταφορά του κόστους για την πυροπροστασία εκ νέου στις πλάτες του ελληνικού λαού.

Επιπλέον, ένας σημαντικός αριθμός μονίμων υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν συμμετέχουν στο σχεδιασμό του, αφού παρέχουν υπηρεσίες πυρασφάλειας στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των ιδιωτικών αεροδρομίων της Fraport και της Hochtief, καθώς και στα Πυροσβεστικά Κλιμάκια των ιδιωτικών οδικών αξόνων, με αποτέλεσμα η στελέχωση των επιχειρησιακών δομών να είναι οριακή. Γι’ αυτό η κυβέρνηση φρόντισε να καταργήσει το αμετάθετο των πυροσβεστών, δημιουργώντας προϋποθέσεις για τη συνεχή κινητικότητα τους που σμπαραλιάζει τη ζωή τους ιδιαίτερα κατά την αντιπυρική περίοδο.

Τέλος, ο Μανώλης Συντυχάκης επεσήμανε ότι χρειάζεται μεταξύ άλλων να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού και των δασικών οικοσυστημάτων. Να γίνει αύξηση του μόνιμου προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες, να ενισχυθούν με τα αναγκαία μέσα για τη βελτίωση των υποδομών, των μέσων ατομικής προστασίας και του στόλου.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των Πυροσβεστών, τόσο με τις δεκάδες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα και συνεχίζονται, όπως την πρόσφατη ερώτηση για την αντιπυρική περίοδο, όσο και στους αγώνες τους για τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Δείτε ακόμα...