Σύνοδος ΥΠΕΞ της ΕΕ: Σχέδια για περαιτέρω οικονομική και στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας

EUROKINISSI

Με τα σχέδια για την περαιτέρω οικονομική, αλλά και στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας επί τάπητος, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στρατιωτικά την Ουκρανία και για μια νέα εκταμίευση από το Ευρωπαϊκό Μέσο για την Ειρήνη», δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος σήμερα στο Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Όπως ανέφερε, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν για τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν κάποια κράτη-μέλη, στη συνεδρίαση τη ς«Ομάδας Επαφής« στη βάση Ραμστάιν τςη Γερμανίας.

Ερωτηθείς για το θέμα της αποστολής αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, ο Ζ. Μπορέλ απάντησε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί, καθώς τα κράτη-μέλη έχουν διαφορετικές απόψεις. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι κατά την προσωπική του άποψη, τα όπλα αυτά θα πρέπει να παρασχεθούν στον ουκρανικό στρατό.

Εξάλλου, στη συζήτηση για το Ιράν, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται σήμερα να υιοθετήσουν κατά 37 ατόμων και οντοτήτων που εμπλέκονται στην καταστολή των διαδηλώσεων.

Η ΕΕ έχει ήδη υιοθετήσει τρεις δέσμες κυρώσεων στο Ιράν, με το πρόσχημα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βάζοντας στο στόχαστρο 146 φυσικά και 12 νομικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών των αποκαλούμενων «Φρουρών της Επανάστασης».

Επιπλέον, τo Συμβούλιο θα ανταλλάξει απόψεις για το Σαχέλ και τις παράκτιες χώρες της Δυτικής Αφρικής, για την Αρμενία, το Μαυροβούνιο, το Αφγανιστάν και τη Βενεζουέλα.

Κατά τη διάρκεια ενός γεύματος εργασίας, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα έχουν άτυπη ανταλλαγή απόψεων με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...