Τουρκία: Ο Κούρδος ηγέτης Ντεμιρτάς ζητά συνεργασία της αντιπολίτευσης για κοινό υποψήφιο στις εκλογές

Υπέρ της συνεργασίας του σοσιαλδημοκρατικού φιλοκουρδικού κόμματος HDP με τη συμμαχία της αντιπολίτευσης όπου συμμετέχει και το μεγαλύτερο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της χώρας, το CHP, τάχθηκε με δηλώσεις του σήμερα ο φυλακισμένος για «τρομοκρατική δράση» και πρώην συμπρόεδρος του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς .

Σε γραπτή συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο από τη φυλακή τη Αδριανούπολης όπου κρατείται, ο Ντεμιρτάς υποστήριξε ότι ο συνασπισμός των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης θα πρέπει να «τείνει το χέρι» στο HDP και τάχθηκε υπέρ μιας ενιαίας, μοναδικής υποψηφιότητας της αντιπολίτευσης απέναντι στο ΑΚΡ και τον πρόεδρο Ερντογάν. Όπως είπε, «είμαι υπέρ του κοινού υποψηφίου, εφόσον ο υποψήφιος που θα επιλέξει το “τραπέζι των έξι” καταλήξει σε κάποιον συμβιβασμό με το HDP. Όμως αυτό δεν εξαρτάται ούτε από εμένα, ούτε από το HDP. Δεν μπορούμε να φτάσουμε εκεί παρά μόνο αν το “τραπέζι των έξι” κάνει βήματα».

Το HDP, το τρίτο σε δύναμη κόμμα στο Κοινοβούλιο, δεν συμμετέχει στον εξακομματικό συνασπισμό, κυρίως λόγω της παρουσίας σε αυτόν του εθνικιστικού «Καλού Κόμματος» (Iyi) της Μεράλ Ακσενέρ.

Η συμπρόεδρος του HDP και βουλευτής Κωνσταντινούπολης Περβίν Μπουλντάν ανακοίνωσε στις αρχές Ιανουαρίου ότι το κόμμα σκοπεύει να κατεβάσει δικό του υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές. Όμως ο Ντεμιρτάς, που υπήρξε και ο ίδιος υποψήφιος δύο φορές απέναντι στον Ερντογάν –η τελευταία ήταν το 2018, ενώ ήταν ήδη στη φυλακή– στηρίζει την ιδέα μιας ενιαίας, μοναδικής υποψηφιότητας μολονότι «σε αυτό το στάδιο φαίνεται πιθανό το HDP να ορίσει δικό του υποψήφιο», όπως παραδέχτηκε.

Το HDP απειλείται με απαγόρευση από τις αρχές που το κατηγορούν για διασυνδέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς είπε ότι «οι ψηφοφόροι του HDP δεν θα μείνουν χωρίς επιλογή, χωρίς κόμμα». «Είμαστε έτοιμοι», διαβεβαίωσε.

Στις αρχές Ιανουαρίου εκδόθηκε δικαστική απόφαση για διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης του HDP. Στις βουλευτικές εκλογές του 2018 το HDP συγκέντρωσε ποσοστό 12% και εξέλεξε 56 βουλευτές, σε σύνολο 579.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...