Το Ισραήλ χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές» έξι παλαιστινιακές ανθρωπιστικές οργανώσεις

Παλαιστίνη, υπό την στρατιωτική κατοχή του κράτους δολοφόνου, του Ισραήλ
Ελευθερία στην Παλαιστίνη

Στρατιωτικό διάταγμα, με το οποίο χαρακτηρίζει έξι παλαιστινιακές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως «τρομοκρατικές οργανώσεις», εξέδωσε σήμερα η κυβέρνηση του Ισραήλ, σε μια κίνηση που προκάλεσε κατακραυγή τόσο στην Παλαιστίνη αλλά και ανάμεσα στους ίδιους τους ισραηλινούς, όσο και διεθνώς.

Ανάμεσα στις οργανώσεις είναι η Αλ Χακ, το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης του Μπισάν, η Ένωση Παλαιστινιακών Γυναικείων Επιτροπών και η Ένωση Επιτροπών Γεωργικής Εργασίας.

Πλέον, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας εξουσιοδοτούνται να κλείσουν τα γραφεία των οργανώσεων, να κατασχέσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και να συλλάβουν και να φυλακίσουν τα μέλη του προσωπικού τους. Απαγορεύεται επίσης η χρηματοδότηση ή ακόμη και η δημόσια έκφραση υποστήριξης για τις δραστηριότητές τους.

Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι οι οργανώσεις συνδέονται με το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), πολιτικό κόμμα που διαθέτει και ένοπλη πτέρυγα που έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Κατηγόρησε επίσης τις ομάδες ότι χρησίμευαν ως «κεντρική πηγή» χρηματοδότησης για το PFLP και ότι έλαβαν «μεγάλα χρηματικά ποσά από ευρωπαϊκές χώρες και διεθνείς οργανισμούς», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε την απόφαση του Ισραήλ ως μια «παράλογη επίθεση» στην παλαιστινιακή κοινωνία των πολιτών.

Σε κοινή τους δήλωση, η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημείωσαν ότι η στρατιωτική διαταγή «απαγορεύει ουσιαστικά» τις δραστηριότητες των έξι οργανώσεων.

Η ισραηλινή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων B’Tselem χαρακτήρισε τη διακήρυξη της κυβέρνησης «μια πράξη χαρακτηριστική των ολοκληρωτικών καθεστώτων, με σαφή σκοπό το κλείσιμο αυτών των οργανώσεων».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...