Τ. Γέλεν: Μέτρα κρατικής ενίσχυσης του κεφαλαίου και εμπορικός πόλεμος με την Κίνα

Οι ΗΠΑ προχωρούν σε μέτρα κρατικής ενίσχυσης προς το αμερικάνικο κεφάλαιο για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του και την ισχυροποίησή του στον ανταγωνισμό του με την Κίνα, την ίδια στιγμή που άνθρωποι πεθαίνουν απο το κρύο, την πανδημία, και εκατομμύρια πολιτών παραμένουν χωρίς ρεύμα στην κακοκαιρία, δείχνοντας την ταξική ουσία του αστικού κράτους.

Γι΄αυτήν την ανάγκη ενός νέου μεγάλου πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης έκανε λόγο η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, προκειμένου η οικονομία της χώρας να επανέλθει στη φυσιολογική δυναμική της, συμπληρώνοντας ότι η αναπτυξιακή τάση στις αρχές του 2021 είναι ισχυρότερη εκείνης που αναμενόταν.

Σε συνέντευξή της στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, η Αμερικανίδα υπουργός τόνισε ότι η πρόταση του προέδρου της χώρας Τζο Μπάιντεν για ένα πακέτο 1,9 τρισ. δολαρίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη ανάκαμψη της απασχόλησης μέσα σε ένα έτος, μέσα απο την παροχή ζεστού χρήματος στις επιχειρήσεις…χρήματα τα οποία ο λαός της Αμερικής θα πληρώσει με πολλαπλούς τρόπους.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ απέρριψε εξάλλου την ανησυχία για εκτίναξη του πληθωρισμού. “Ο πληθωρισμός κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα εδώ και πάνω από μία δεκαετία και, γνωρίζοντας ότι αποτελεί έναν κίνδυνο, γνωρίζουμε παράλληλα ότι η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα Federal Reserve και άλλοι έχουν τα εργαλεία να τον αντιμετωπίσουν”, είπε. Ενώ συνδέοντας την πολιτική υπέρ του κεφαλαίου με τα συμφέροντα των εργαζομένων, τόνισε με θρασύτητα οτι “Το μεγαλύτερο ρίσκο είναι να πληγώσουμε τους ανθρώπους, το να αφήσει αυτή η πανδημία μόνιμα σημάδια στις ζωές και στο βιοτικό τους επίπεδο”. Μια πληγή που ανοίγει-συντηρεί, η παραγωγή που λειτουργεί στη βάση της παραγωγής κέρδους για τους καπιταλιστές.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στη διαδικασία αξιολόγησης της προσέγγισής τους απέναντι στην Κίνα, αλλά οι δασμοί που επιβλήθηκαν σε κινεζικά προϊόντα από την πρώην κυβέρνηση Τραμπ θα παραμείνουν προς το παρόν σε ισχύ, δήλωσε η Γέλεν στην ίδια συνέντευξη.

“Προς το παρόν, διατηρούμε τους δασμούς που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ… και θα αξιολογήσουμε στην πορεία αυτό που πιστεύουμε ότι είναι κατάλληλο”, είπε η Γέλεν, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον περιμένει από το Πεκίνο να τηρήσει τις δεσμεύσεις του στο εμπόριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...