100 χρόνια από την ίδρυση της Κοκκινιάς: Σήμερα στις 7 μ.μ. η μεγάλη πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση με ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα

Μεγάλη πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση διοργανώνουν οι ΚΟ Νίκαιας – Ρέντη του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια της Κοκκινιάς, σήμερα, στις 7 μ.μ., στο Κλειστό Γυμναστήριο «Πλάτωνας» στη Νίκαια.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Γιώργο Νταλάρα, την Βιολέτα Ικαρη και την Ασπασία Στρατηγού.

Στις 18 Ιούνη 1923 «γεννιέται» ο προσφυγικός συνοικισμός της Νέας Κοκκινιάς (Νίκαια από το 1940). Οι Σμυρνιοί, οι Πόντιοι, οι Αρμένιοι και πρόσφυγες από άλλες περιοχές είναι οι πρώτοι που στεγάστηκαν εκεί.

Αυτοί ήταν κι η πρώτη μαγιά ανθρώπων που τα επόμενα χρόνια μέσα απ’ τη δημιουργία πολιτιστικών – αθλητικών συλλόγων, φέρνοντας ο καθένας ήθη και έθιμα απ’ τον τόπο του, μέσα απ’ την αλληλεγγύη, την κοινή πάλη για διαβίωση σε άθλιες συνθήκες, κατάφεραν να δημιουργήσουν την πόλη τους. Μια πόλη που από τη δεκαετία, κιόλας, του ’20 είναι δεμένη ψυχή και σώματι με το ΚΚΕ.

Αυτό δείχνει και αργότερα η σχεδόν καθολική συμμετοχή του λαού της μέσα απ΄ τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ στον απελευθερωτικό αγώνα την περίοδο της Κατοχής, με αποκορύφωμα τις ηρωικές στιγμές της Μάχης (4-8/3/1944) και του Μπλόκου της Κοκκινιάς (17/8/1944).

Με αυτήν την παρακαταθήκη, τα επόμενα χρόνια από τα σπλάχνα της αναδείχθηκαν νέα πρωτοπόρα στοιχεία του εργατικού κινήματος, αγωνιστές κομμουνιστές, οι οποίοι έπαιξαν ρόλο στο να συνεχίσει η αγωνιστική παράδοση της πόλης σε μικρούς και μεγάλους αγώνες για τα δίκια της εργατικής τάξης και του λαού. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν και τη μεταπολεμική περίοδο και την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας, αλλά και μέχρι σήμερα.

Η Κοκκινιά της μνήμης και του αγώνα δεν συγχωρεί

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Πειραιά είναι επί ποδός αυτές τις ημέρες στηρίζοντας τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων, των σωματείων τους, συλλόγων, φορέων, μαθητών και φοιτητών, τις συγκινητικές εκδηλώσεις στήριξης και αλληλεγγύης προς τις οικογένειες των θυμάτων, τους τραυματίες του αποτρόπαιου εγκλήματος στα Τέμπη. Παράλληλα πραγματοποιούν κομματικές παρεμβάσεις όπως οι μαχητικές συγκεντρώσεις και πικετοφορίες που έγιναν σε κάθε Δήμο διατρανώνοντας πως “τώρα δεν είναι ώρα για σιωπή! Είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα!”.

Σε αυτό το πλαίσιο η ΤΕ Πειραιά καλεί τους εργαζόμενους, το λαό, τη νεολαία να συμμετέχουν μαζικά στη μεγάλη πολιτική -πολιτιστική εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Κοκκινιάς.

«Το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις για να πει ο λαός το δικό του, το πραγματικό «Φτάνει Πιά» και το μόνο αληθινό «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ»! Για να σηκώσει ο εργατόκοσμος το ανάστημά του απέναντι στην πολιτική που δεν λογαριάζει τίποτα μπροστά στα κέρδη των λίγων.Το συμπέρασμα από όλη την ιστορία του τόπου μας, η πείρα και από τα τραγικά γεγονότα των ημερών δείχνουν ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει και θα σώσει τον λαό βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής, με το ΚΚΕ πάντα μπροστά!», σημειώνει στο κάλεσμα της.

Τα μέλη του ΚΚΕ και τις ΚΝΕ αξιοποιούν κάθε ώρα που απομένει για την επιτυχία και την μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση, για να σταλεί και με αυτό τον τρόπο το μήνυμα πως η Κοκκινιά της μνήμης και του αγώνα δεν ξεχνά. Με χαρτόνια που στολίζουν τις γειτονιές, τρικ και άλλα υλικά προπαγανδίσουν παντού την εκδήλωση στην οποία έχουν θέση όλοι οι εργαζόμενοι και οι άνθρωποι του μόχθου που ασφυκτιούν από την σημερινή κατάσταση, οι νέοι και οι νέες που μετατρέπουν την οργή τους σε αγώνα όπως οι χιλιάδες μαθητές που έκλεισαν τα σχολεία τους στην Νίκαια και όλο τον Πειραιά και συμμετείχαν στις συγκλονιστικές διαδηλώσεις.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...