104 χρόνια απ’ την Οκτωβριανή Επανάσταση

Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση - Λένιν
Ο Λένιν μιλάει στην Κόκκινη Πλατεία

Πριν από 104 χρόνια ο κόσμος συγκλονίστηκε από τη νίκη της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Η νίκη του Οκτώβρη όμως δεν ήρθε ξαφνικά. Είχε προηγηθεί μια πολυετής και σύνθετη προσπάθεια θεωρητικής, πολιτικής και πρακτικής επαναστατικής δράσης του μπολσεβίκικου Κόμματος.

Εξάλλου, καθοριστικής σημασίας για τη νίκη της Επανάστασης ήταν η επεξεργασία και ανάπτυξη της πολιτικής γραμμής των μπολσεβίκων, με επικεφαλής τον Λένιν, όλη την κρίσιμη περίοδο από τον Φλεβάρη του 1917, που ανατράπηκε ο τσαρισμός, μέχρι τον Οκτώβρη.

Η περίοδος αυτή, μέσα και από τα έργα του Λένιν, αποτελεί κορυφαίο παράδειγμα, μέσα από το οποίο αναδεικνύεται η ικανότητα διαμόρφωσης επαναστατικής πολιτικής, η διεξαγωγή της διαπάλης με την αστική τάξη, τους ελιγμούς της, αλλά και τις δυνάμεις που ωθούν στον συμβιβασμό, με σταθερή πυξίδα την πάλη για την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας.

Η Οκτωβριανή Επανάσταση και η σοσιαλιστική οικοδόμηση άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο στην παγκόσμια Ιστορία. Οι αντεπαναστατικές ανατροπές στα τέλη του 20ού αιώνα, όμως, έχουν αφήσει βαθιές πληγές στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα.

Η μελέτη της ηρωικής πείρας, αλλά παράλληλα και των αδυναμιών, αποτελεί σήμερα προϋπόθεση για την ανάπτυξη και ισχυροποίηση της σύγχρονης πάλης.Η μελέτη πάνω σε αυτά τα ζητήματα, η βαθύτερη γνώση της ιστορικής πείρας του κομμουνιστικού κινήματος μπορεί να προσφέρει αντοχή, να οπλίσει με πείσμα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες, να ακονίσει την αποφασιστικότητα, την καινοτόμα κομμουνιστική σκέψη και δράση.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...