106 πλοκάμια πρόσδεσης της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Ναυτική Άσκηση χωρών μελών του ΝΑΤΟ και άλλων στη Μαύρη Θάλασσα - BREEZE 2021 - Συμμετοχή της ΤΠΚ Δανιόλος (P88) του Πολεμικού Ναυτικού
Φώτο Αρχείου / Ναυτική Άσκηση χωρών μελών του ΝΑΤΟ και άλλων στη Μαύρη Θάλασσα – BREEZE 2021 – Συμμετοχή της ΤΠΚ Δανιόλος (P88) του Πολεμικού Ναυτικού / Πηγή: Eurokinissi

Την περασμένη Πέμπτη ψηφίστηκε στη Βουλή, από την κυβέρνηση της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση, η ελληνογαλλική στρατηγική συμφωνία. Το γεγονός ότι δεν ψήφισαν τη συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ και Μέρα25 δεν σημαίνει κιόλας ότι δεν την βρίσκουν “Στρατηγικά ορθή”.

Μόνο το ΚΚΕ ανέδειξε τη σημασία της συμφωνίας αυτής για την ενίσχυση του ρόλου της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή, ακόμη και μέχρι το Σαχέλ και τον Ινδο – Ειρηνικό. Μια συμφωνιά που ισοδυναμεί με την ένταξη της χώρας μας σε νέους κινδύνους.

Τα πανηγύρια από πλευράς κυβέρνησης, διάφορων ΜΜΕ και αναλυτών άμυνας, καθηγητές, κτλ περί ενίσχυσης της ασφάλειας, προστασίας από την τουρκική προκλητικότηα θα διαψευστούν γρήγορα.

Ωστόσο, η διμερής συμφωνία αυτή, που φώτισε δυνατά την προοπτική μιας κοινής ευρωπαϊκής άμυνας δεν είναι η μόνη που έχει υπογράψει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, μας ενημερώνει ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μόνο το τελευταίο δίχρονο έχει υπογράψει 106 διμερείς συμφωνίες!

Μάλιστα, ανάμεσα σε αυτές που ξεχώρισε ο κ. Δένδιας είναι η συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες με την Ιταλία, την Αίγυπτο, η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία και σαφώς το τροποποιητικό πρωτόκολλο της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας (MDCA).

Μάλιστα, για την 5χρονη ανανέωση της συμφωνίας για τις βάσεις ο Υπουργός θα ταξιδέψει στην Αμερική στις 13 Οκτώβρη.

Όλες αυτές οι συμφωνίες, αποσκοπούν στην γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης, που φιλοδοξεί να παίξει πιιο ενεργό ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, φανερώνοντας την επίθετική της στάση.

Πρόκειται για συμφωνίες που αφορούν τους συσχετισμούς με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στο “θέατρο κρίσεων” της Μαύρης Θάλασσας, του Καυκάσου, του Υπογάστριου της Ρωσίας και της Υποσαχάριας Αφρικής, όπως κυνικά ισχυρίστηκε ο εισηγητής της ΝΔ στη Βουλή.

Η πρόταση αυτή καταρρίπτει και το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι τάχα η συμφωνία αφορά την άμυνα της χώρας.

Αυτοί οι σχεδιασμοί βάζουν στο στόχαστρο τους λαούς και δεν είναι προς το συμφέρον τους. Οδηγούν σε πολέμους, προσφυγιά, φτώχεια.

Γι’ αυτό χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη του λαού ενάντια στην πολιτική που ενισχύει της εμπλοκή στα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να σταματήσουν να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις και ασκήσεις μακριά απ’ τα σύνορα της χώρας που δεν έχουν καμία σχέση με την άμυνα της χώρας.

Δείτε ακόμα...