170 συλλήψεις στις διαδηλώσεις για την επέτειο του Γκεζί

Με επιθέσεις και συλλήψεις, η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει τις μαζικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για την επέτειο των μαζικών λαϊκών κινητοποιήσεων πριν από εννέα χρόνια στο πάρκο Γκεζί που ξέσπασαν με αφορμή τα σχέδια ιδιωτικοποίησης μεγάλου χώρου πρασίνου, αλλά πήραν ευρύτερες αντικυβερνητικές διαστάσεις.

Χθες το απόγευμα, σε δρόμους γύρω από την πλατεία Ταξίμ και στη λεωφόρο Ιστικλάλ, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες, πολλοί εκ των οποίων κράταγαν στα χέρια φωτογραφίες ανθρώπων που καταδικάστηκαν να εκτίσουν ποινές φυλάκισης, ή φωτογραφίες ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην αστυνομική καταστολή των κινητοποιήσεων του 2013. Το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) συμμετείχε στις κινητοποιήσεις με σύνθημα «Στεκόμαστε στα πόδια μας: Καμία δύναμη δεν μπορεί να νικήσει έναν οργανωμένο λαό».

Δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας, έστησαν μπλόκα στους δρόμους που οδηγούν στην Ταξίμ, ενώ με επιθέσεις και χρήση χημικών, επιχείρησαν να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις. Τουλάχιστον 170 άνθρωποι συνελήφθησαν, μεταξύ τους και 16 μελών του ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ), ενώ αδιευκρίνιστος αριθμός έχει τραυματιστεί από τις επιθέσεις που σημειώνονταν μέχρι αργά το βράδυ.

Το ΤΚΡ, καταδίκασε την καταστολή, τονίζοντας σε δήλωσή του: «Καταγγέλλουμε την επίθεση ενάντια σε όσους συγκεντρώθηκαν μετά από κάλεσμα της “Αλληλεγγύης της Ταξίμ”. Οι πολίτες που συνελήφθησαν μετά την επίθεση της αστυνομίας, μεταξύ των οποίων και 16 μέλη του ΚΚ Τουρκίας, πρέπει να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι».

Αντίστοιχα η ΚΝ Τουρκίας υπογραμμίζει: «Αφήστε ελεύθερους όλους τους συντρόφους και φίλους μας που θέσατε υπό κράτηση παράνομα. Αυτή η χώρα δεν θα σκύψει το κεφάλι σε εσάς!».

Μαζικές διαδηλώσεις διοργανώθηκαν επίσης στην Σμύρνη, τα Άδανα, την Ατταλεια και σε άλλες πόλεις, με την συμμετοχή του TKP και της ΚΝ Τουρκίας.

Από τη πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, επικρότησε το όργιο καταστολής, αναφέροντας σε ανάρτησή του ότι οι αξιωματικοί της θα «ανταμειφθούν» για το έργο τους…

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...