Η Ρωσία ζήτησε την σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια

Πυρηνικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας στην πόλη Ζαπόριζια της Ουκρανίας - 6 μονάδες των 1000MW - Χτίστηκε το 1984 από τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας (μέλος της ΕΣΣΔ)
Φώτο Αρχείου / Πυρηνικός Σταθμός Παραγωγής Ενέργειας στην πόλη Ζαπόριζια της Ουκρανίας – 6 μονάδες των 1000MW – Χτίστηκε το 1984 από τη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Ουκρανίας (μέλος της ΕΣΣΔ)

Η Ρωσία ζήτησε σήμερα την σύγκληση αύριο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με το θέμα του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA, επικαλούμενο τον αναπληρωτή πρέσβη της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη και κατελήφθη τον Μάρτιο από τα ρωσικά στρατεύματα. Ο σταθμός βρίσκεται κοντά στο μέτωπο του πολέμου και βρέθηκε στο στόχαστρο βομβαρδισμών τις προηγούμενες εβδομάδες, αυξάνοντας τους φόβους για μια πυρηνική καταστροφή. Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία κατηγορούν η μία την άλλη για τους βομβαρδισμούς στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού.

Το ρωσικό κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη θα πραγματοποιήσει ειδική συνεδρίαση για να συζητήσει την κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και συγκεκριμένα «η απειλή για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού».

Ο Σεργκέι Μιρόνοφ, αρχηγός του κόμματος «Δίκαιη Ρωσία», δήλωσε ότι το συμβούλιο το οποίο περιλαμβάνει τον πρόεδρο της βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων θα εγκρίνει μια «σκληρή ανακοίνωση» για τις ενέργειες του Κιέβου σε σχέση με τον σταθμό και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς να παρέμβουν.

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι πραγματοποιεί βομβαρδισμούς στην περιοχή του σταθμού, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, αλλά ο οποίος ακόμη λειτουργεί με ουκρανικό προσωπικό. Το Κίεβο απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί βομβαρδισμών του σταθμού και λέει ότι η Ρωσία σχεδιάζει μια «πρόκληση» εκεί για να δικαιολογήσει περαιτέρω την επιθετική της δράση.

Το υπουργείο ’Αμυνας της Ρωσίας είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα μπορούσε να κλείσει τον πυρηνικό σταθμό εάν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...