Εργατική Πρωτομαγιά: Χιλιάδες κόσμου στο Σύνταγμα – «Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν»

Εργατική Πρωτομαγιά στην Αθήνα 2023

Την Εργατική Πρωτομαγιά, μέρα σύμβολο της εργατικής τάξης, τιμούν σήμερα εκατοντάδες εργατικά συνδικάτα, χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα.

«Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν» τονίζει το ΠΑΜΕ σημειώνοντας πως «το τελευταίο διάστημα το σύστημα που γεννά την καταπίεση, το σύστημα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα από τους εργατικούς αγώνες στη Γαλλία, στη Βρετανία, στη Γερμανία, στην Πορτογαλία, στο Βέλγιο, στη Σρι Λάνκα και σε άλλες χώρες όπου εκατομμύρια εργαζόμενοι με διάρκεια, με πρωτόγνωρη μαζικότητα και αντοχή, βγαίνουν στους δρόμους, απεργούν, διεκδικούν και διαδηλώνουν απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνουν όλες οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας τα συμφέροντα και τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Απέναντι στις ίδιες φωνές που αντιμετωπίζουμε και στη χώρα μας, που μας καλούν να μείνουμε στον δρόμο του ρεαλισμού με σκυμμένο το κεφάλι, να εγκλωβιζόμαστε σε κυβερνητικές εναλλαγές επιλογής του “μικρότερου κακού” και στον μονόδρομο της εξουσίας των αφεντικών, οι εργατικές κινητοποιήσεις σε μια σειρά χώρες στέλνουν ελπιδοφόρα μηνύματα αγωνιστικής ανάτασης».

Μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα

«Κόκκινη Πρωτομαγιά – Πρωτοπόρα εργατιά», «Από το Σικάγο στην Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική» και«Χρέος στο Σικάγο και στην Καισαριανή, είναι ο αγώνας για την ανατροπή» τα συνθήματα που φωνάζουν χιλιάδες εργαζόμενοι στο Σύνταγμα που τιμούν την εργατική πρωτομαγιά.

Με το ποίημα «Σώπα» του Τούρκου του λογοτέχνη Αζίζ Νεσίν, το οποίο απήγγειλε ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός ξεκίνησε η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

«Θα έρθει η στιγμή που δε θ’ αντέξω, και θα ξεσπάσω, και δε θα φοβηθώ, και θα ελπίζω, και κάθε στιγμή το λαρύγγι μου θα γεμίζω μ’ έναν φθόγγο, μ’ ένα τραύλισμα, με μια κραυγή που θα μου λέει: Μίλα!».


Δ. Κουτσούμπας: Δυνατό ΚΚΕ, για να είναι δυνατό το εργατικό – λαϊκό κίνημα

Στη συγκέντρωση του Συντάγματος για την Εργατική Πρωτομαγιά 2023 παραβρίσκεται ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος σε δηλώσεις του, τόνισε: 

«Στις εκλογές της 21ης Μαΐου δυναμώνουμε το ΚΚΕ για να είναι δυνατός ο λαός μας, δυνατό το εργατικό λαϊκό κίνημα, να δυναμώσει η κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και του χωριού, για να αποτρέψουμε αντιλαϊκά μέτρα, για να πάρουμε ανάσες ανακούφισης, κυρίως όμως να ανοίξουμε το δρόμο για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των εκμεταλλευτών του λαού μας. Συνεχίζουμε δυνατά!».

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της Γαλλίας από τους υγειονομικούς

Την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της Γαλλίας, που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις για να αποκρουστεί το αντεργατικό – αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν, εκφράζουν οι υγειονομικοί, στην απεργιακή διαδήλωση της Αθήνας, στο Σύνταγμα. 

«Νίκη στους εργάτες της Γαλλίας», γράφουν τα χαρτιά που κρατούν τα μέλη της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).


Αλληλεγγύη στην εργατική τάξη του Σουδάν

Εργάτες που ζουν και δουλεύουν στην Αθήνα από το Σουδάν, που αυτές τις μέρες σπαράσσεται από τις ένοπλες συγκρούσεις και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς  παίρνουν κι αυτοί τη θέση τους στη μεγάλη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, στο Σύνταγμα.

«Για τα συμφέροντά τους σφάζουν το λαό, γίνεται μεγάλο κακό στο Σουδάν, χρειάζεται αλληλεγγύη στους λαούς», δηλώνουν οι διαδηλωτές.


Χαιρετισμός από τους διανομείς της WOLT

«Εμείς οι εργαζόμενοι διανομείς βρισκόμαστε σήμερα εδώ δίνοντας το παρών μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους», σημείωσε ο Νίκος Τάκας, αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής, εργαζόμενος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «Wolt». Με την παρέμβασή του αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις των εργαζομένων που βρίσκονται στον δρόμο 12 και 14 ώρες τη μέρα και βαφτίζονται «συνεργάτες» με αποτέλεσμα να στερούνται στοιχειώδη δικαιώματα.

Χαιρετισμός από τους φοιτητές

Χαιρετισμό εκ μέρους των φοιτητών έκανε ο Δημήτρης Γκιώνης, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Οδοντιατρικής Αθήνας. «Τιμάμε τους εργαζόμενους που με τη δουλειά, με το μυαλό τους είναι οι δημιουργοί όλου του πλούτου», τόνισε. «Η πολιτική που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας δε θα σταματήσει αν δεν την σταματήσουμε εμείς», υπογράμμισε.

«Στις 10 Μάη η φωνή των φοιτητών μπορεί και θα ακουστεί ακόμα πιο δυνατά», τόνισε και κάλεσε σε ενίσχυση της Πανσπουδαστικής και της προσπάθειας να δυναμώσει η δράση των Φοιτητικών Συλλόγων.  

Γ. Πέρρος: Η εργατική τάξη μπορεί να καταργήσει την καπιταλιστική σκλαβιά και να κτίσει μια νέα κοινωνία

Εργατική Πρωτομαγιά στην Αθήνα 2023

«Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου μπορούν να νικήσουν», τόνισε μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στην Αθήνα ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, υπογραμμίζοντας ότι η εργατική τάξη μπορεί να καταργήσει την καπιταλιστική σκλαβιά και να κτίσει μια νέα κοινωνία χωρίς τους εκμεταλλευτές και τον παρασιτισμό τους.

Ο Γ. Πέρρος σημείωσε ότι σήμερα, μεγάλη μέρα της παγκόσμιας εργατικής τάξης, όχι μόνο τιμάμε αγωνιστικά και απεργιακά τη ματωμένη εξέγερση του Σικάγο, τους ηρωικούς αγώνες του εργατικού κινήματος και τους χιλιάδες νεκρούς των εργατικών – κοινωνικών αγώνων, «αλλά κυρίως ανανεώνουμε τον όρκο μας ότι θα φτάσουμε τον αγώνα της τάξης μας στο τέλος της διαδρομής, δηλαδή ως την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, ως τη μέρα που θα τσακιστεί από τα θεμέλια το σύστημα της εκμετάλλευσης, των πολέμων και της αδικίας».

Αναφέρθηκε στην παρουσία των Γάλλων εργατών στην απεργιακή συγκέντρωση, που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις για να αποκρουστεί το αντεργατικό – αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν και υπογράμμισε ότι «οι εργατικές κινητοποιήσεις που ξεσπούν σε όλον τον κόσμο στέλνουν ελπιδοφόρα μηνύματα αγωνιστικής ανάτασης, αντίστασης και ευθείας σύγκρουσης με τη γραμμή της προστασίας των επιχειρηματικών κερδών».

Ο Γ. Πέρρος επισήμανε ότι «κανένας υποσχόμενος κυβερνητικός Μεσσίας δεν μπορεί να δώσει λύση στα καθημερινά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε εργατική – λαϊκή οικογένεια. Αντιθέτως το κοινό πρόγραμμα, ο κοινός θεός που πιστεύουν όσα κόμματα στηρίζουν το εκμεταλλευτικό σύστημα απαιτεί από τις 22 Μάη ισχυρό εργατικό – λαϊκό κίνημα, ισχυρά συνδικάτα για να το αποκρούσουν στην πράξη». Τόνισε ότι «οι λύσεις έρχονται από την οργανωμένη δράση, μακριά και πέρα από τον καπιταλιστικό μονόδρομο της ΕΕ και των κυβερνήσεών της. Είναι ανάγκη να ηττηθούν όσοι σήμερα υπερασπίζονται το σύστημα αδικίας, ένα σύστημα σάπιο και σαθρό που δεν διορθώνεται, δεν μπορεί να εξανθρωπιστεί. Η υποταγή της ζωής μας στα κέρδη τους μόνο βάσανα και δυστυχία θα φέρνει για την εργατική τάξη, για τους λαούς όλου του κόσμου».


Δείτε ακόμα...