33η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ: Παρέμβαση του Ν. Γαρδίκη στην εκδήλωση για τα 25 χρόνια από τον πόλεμο ΝΑΤΟ – ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία

Στη μεγάλη εκδήλωση με θέμα «25 χρόνια από τον πόλεμο ΝΑΤΟ – ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία. Καμία εμπλοκή στα σύγχρονα σφαγεία των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ», που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής στην 33η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ, με ομιλητή τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, ακολούθησαν παρεμβάσεις που προκάλεσαν συγκίνηση και θαυμασμό.

Σε βιντεοσκοπημένη παρέμβασή ο Νίκος Γαρδίκης, στέλεχος του ΚΚΕ, που την περίοδο του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία ήταν ναύτης στο Α/Τ «Θεμιστοκλής»., τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο λαός κι η νεολαία μπορεί να φέρει τα πάνω… κάτω, αν τ’ αποφασίσει, ότι είναι ρεαλιστικό κι εφικτό σήμερα ν’ αφοπλιστεί κάθε ιμπεριαλιστική εμπλοκή της χώρας μας… όπως τότε το 1999, τότε που το πλήρωμα του Αντιτορπιλικού «Θεμιστοκλής», οι διαμαρτυρίες των στρατευμένων, οι οικογένειες του πληρώματος κι ο λαός έγιναν μια γροθιά!

«Τότε που -όπως είπε- ναύτες και μόνιμοι του πληρώματος κατάφεραν να κρατήσουν παγωμένα τα κανόνια του “Θεμιστοκλής”! Τότε που αρνήθηκαν να πυροβολήσουν! Τότε που δεκάδες πύραυλοι εκτοξεύονταν από τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ στην Αδριατική Θάλασσα κατευθείαν στα κεφάλια και τα σπίτια του γιουγκοσλαβικού λαού. Τότε που ένα από τα ισχυρότερα πλοία του πολεμικού στόλου της χώρας έπλεε βουβό, απείθαρχο, άπραγο κι “αναξιόπιστο” στα μάτια του Αμερικανού ναυάρχου»

Περιέγραψε γλαφυρά το κλίμα μεταξύ του πληρώματος και την ανησυχία, από τις πρώτες στιγμές που έγινε γνωστή η αποστολή, καθώς και τις προκλητικές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ ότι θα στέλνουν στρατό όπου θέλουν… Κι έφτασε στο θέμα της επιστολής του: «Εκφράζω την κατηγορηματική μου αντίθεση στην υποχρεωτική συμμετοχή μου, με οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο, στην υλοποίηση ή διευκόλυνση των εγκληματικών δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ. Την αντίθεσή μου να γίνω συνεργός στο έγκλημα, στο αιματοκύλισμα του λαού της Γιουγκοσλαβίας, που διαπράττουν οι πραγματικοί τρομοκράτες, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γι’ αυτό, αρνούμαι. Δεν δέχομαι να μπω υπό δύο σημαίες».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...