4000 ΟΑΕΔ: Η Αμαλία Φειδά για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Κορονοϊός
Πηγή: Eurokinissi

Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου όλη η υφήλιος γιορτάζει την ημέρα της γυναίκας και υπόσχεται ότι θα προσπαθήσει να προωθήσει τα ίσα δικαιώματα για αυτές. Οι 4000 συμβασιούχοι του ΟΑΕΔ γιορτάζουμε τη μέρα της γυναίκας, όσο είμαστε στη πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας. Δεν τη γιορτάζουμε μόνο σήμερα, αλλά κάθε μέρα που συμβάλλουμε στο να κρατήσουμε ζωντανούς τους ασθενείς μας. Η ιστορία έχει δείξει οι γυναίκες έχουν υπάρξει πρωτοπόροι ειδικά στις επιστήμες, όταν και εφόσον τους το επέτρεψαν οι κοινωνικοί φραγμοί.  

Συνήθως οι ανδροκρατούμενοι χώροι των επιστημών δεν άφηναν ιδιαίτερο χώρο στις γυναίκες να ασχοληθούν με αυτές. Η Marie Curie ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας. Ανακάλυψε επίσης το πολώνιο και υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ενώ τιμήθηκε δυο φορές με το Βραβείο Νόμπελ στη Φυσική (1903) και τη Χημεία (1911). Ήταν από τις λίγες που πράγματι αναγνωρίστηκε ως επιστήμονας και όχι απλά ως νοικοκυρά και μητέρα.

Άλλες γυναίκες επιστήμονες δεν είδαν την αναγνώριση που έπρεπε καθαρά και μόνο λόγω φύλλου. Μια από αυτές ήταν η αφροαμερικανη Alice Ball η οποία ήταν και η πρώτη που κατάφερε να πάρει πτυχίο από το πανεπιστήμιο της Χαβάης, όπου και λίγα χρόνια αργότερα έγινε καθηγήτρια χημείας στο ίδιο πανεπιστήμιο. Η Alice μόλις στα 23 της χρόνια ανακάλυψε τη θεραπεία της λέπρας, κάτι που έσωσε εκατομμύρια ζωές ανά τον πλανήτη. Μετά το θάνατο της το ίδιο το πανεπιστήμιο προσπάθησε να κλέψει την ανακάλυψη της αλλά εν τέλει δικαιώθηκε έστω και μετά θάνατον.

Ένα ακόμα παράδειγμα είναι η Maria Winkelmann η πρώτη Γερμανίδα αστρονόμος που ανακάλυψε κομήτη το 1702. Ο σύζυγος της δημοσίευσε την ανακάλυψη αυτή με το δικό του όνομα. Ήταν μια αναγνωρίσιμη επιστήμονας για τη δουλειά της πάνω στις ηλιακές κυλίδες, τους κομήτες αλλά και στο Σέλας.  Αν και δούλευε ως βοηθός στην Ακαδημία που ήταν πρόεδρος ο άντρας της, όλο το προσωπικό την εξανάγκασε σε παραίτηση σε ηλικία μόλις 46 ετών.

Οι ιστορίες του παρελθόντος πολλές και του σήμερα ακόμα περισσότερες. Οι γυναίκες πλέον έχουν ανοίξει τα φτερά τους και τολμούν να διεκδικήσουν θέσεις και αξιώματα σε ανδροκρατούμενες κοινωνίες. Οι γυναίκες είναι επιστήμονες, αξίες που συγκλονίζουν με τις ανακαλύψεις τους. Είναι γιατροί και νοσηλεύτριες, είναι ακτινολόγοι και βιοχημικοί, είναι τραυματιοφορείς και τραπεζοκόμοι, είναι καθαρίστριες και προϊστάμενες.

Είναι όλες αυτές που η κάθε μία από το δικό της μετερίζι δίνει τη μάχη της ενάντια στον Covid και στην πρώτη γραμμή. Οι γυναίκες πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρία και επιλογές με τους άντρες, ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν τις ζωές τους όπως αυτές θέλουν.

Εγώ, μια γυναίκα από τους 4000 του ΟΑΕΔ, δίνω τη δική μου μάχη ενάντια στο κορονοϊό, ενάντια στο θάνατο, ενάντια στην αδικία, ενάντια στην ανεργία, ενάντια σε ένα κόσμο που δεν έχει φτιαχτεί για εμένα. Όπου ο πόνος της εμμήνης ρύσης δεν δικαιολογείται, όπου η μητρότητα δεν υποστηρίζεται με άδεια ειδικού σκοπού λόγω εργασίας σε νοσοκομείο.

Εγώ μια γυναίκα των 4000 του ΟΑΕΔ θα συνεχίζω να δίνω τη μάχη μου και να κατακτω λίγο λίγο τα αυτονόητα δικαιώματα μου, έχοντας πάντα στο μυαλό μου ως οδηγό αυτές τις γυναίκες που πάλεψαν και έδωσαν και στους άντρες και στις γυναίκες ένα καλύτερο μέλλον.

Αμαλία Φειδά
Εκπρόσωπος των 4000 του ΟΑΕΔ στην Υγεία

Δείτε ακόμα...