47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ «Οδηγητή»: Χιλιάδες νέοι και νέες κατέκλυσαν το Πάρκο Τρίτση

Πόλο έλξης για δεκάδες χιλιάδες νεολαίους από όλη την Αττική που από νωρίς κατέκλυσαν το Πάρκο Τρίτση στην καρδιά της Δυτικής Αθήνας έγινε το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», την Πέμπτη, 1η ημέρα των τριήμερων εκδηλώσεων.

«Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς. Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον Σοσιαλισμό»: Με το σύνθημα αυτό του φετινού Φεστιβάλ να δίνει το στίγμα, οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα και αύριο, αποτελώντας σάλπισμα αντεπίθεσης στη νεολαία, για τους αγώνες που έχει μπροστά της μαζί με την εργατική τάξη και τον λαό.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται αύριο Σάββατο 25 Σεπτέμβρη στις 20.30 με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, και θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στο Φεστιβάλ για ακόμη μία χρονιά την τιμητική τους έχουν οι νέοι στρατευμένοι σ’ έναν γνώριμο, πλέον χώρο. Στο περίπτερο “νέων στρατευμένων” μπορεί κανείς να βρει και την έκδοση της επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, “Φύλλο Πορείας”.

Ξεχωριστή είναι, φέτος για πρώτη φορά η παρουσία του alt.gr στο Φεστιβάλ.

Κεντρική Έκθεση: «150 χρόνια από την Παρισινή Κομμούνα… Η πρώτη έφοδος στον ουρανό… Η σημερινή πάλη για να τον κατακτήσουμε…»

Αφιερωμένη στην πρώτη έφοδο του προλεταριάτου στον ουρανό, την Παρισινή Κομμούνα, είναι η Κεντρική Έκθεση που δεσπόζει στην «καρδιά» του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στο Πάρκο Τρίτση.

Διεθνούπολη: Συζήτηση για το Αφγανιστάν

Στη Διεθνούπολη έγινε συζήτηση με θέμα «Αφγανιστάν 20 χρόνια μετά, μια συζήτηση που πρέπει να γίνει!». Την εισαγωγική ομιλία έκανε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ. Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους Νίκο Παπαναστάση, αντισυνταγματάρχη ε.α., βουλευτή του ΚΚΕ, Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες, Βικτωρία Κούτση, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και επικεφαλής της Επιτροπής του ΚΣ για τις Νέες Γυναίκες και τα Νέα Ζευγάρια, Αϊνούρ Κουρμάνοφ, εκ μέρους του Σοσιαλιστικού Κινήματος Καζακστάν και Σαφίκ Αχμάντ, εκπρόσωπου του ΚΚ Πακιστάν.

Βιβλιοπωλείο: Παρουσίαση του βιβλίου «Αποδελτίωση» της Σεμίνας Διγενή

Με μια εκδήλωση σε πολύ ζεστό κλίμα δίπλα στο βιβλιοπωλείο του Φεστιβάλ, η «Σύγχρονη Εποχή» καλωσόρισε την Σεμίνα Διγενή στους κόλπους της, τη συγγραφέα Σεμίνα που με την «Αποδελτίωσή» της, το νέο της βιβλίο, μας ξεναγεί σε στέκια της μάχιμης δημοσιογραφίας, σε χώρους του Πολιτισμού και της Διανόησης, αλλά μας φέρνει σε επαφή και με ανθρώπους του καθημερινού μόχθου και αγωνιστές του επαναστατικού κινήματος, δίνει το έναυσμα στον αναγνώστη να προβληματιστεί για το χθες και το σήμερα, αλλά και για το πώς πρέπει να είναι το μέλλον του λαού μας ώστε να υπηρετούνται οι δικές του σύγχρονες ανάγκες και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών.

Για το βιβλίο μίλησε στην εκδήλωση ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που αφού καλησπέρισε τον κόσμο, σημείωσε: «Δεν χρειάζονται και πολλά λόγια, το βιβλίο της Σεμίνας τα λέει όλα. Άλλωστε, μου έκανε την τιμή και τη χαρά να μου ζητήσει να το προλογίσω. Το προλογικό σημείωμα τα λέει όλα. Με ό,τι καταπιάνεται η Σεμίνα το φέρνει σε πέρας. Είναι ένα βιβλίο που μπορεί να ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, να δούμε μέσα από εκεί, να διαβάσουμε όχι μόνο ιστορίες κομμουνιστών – αγωνιστών, παλιότερων νεότερων, αλλά να δούμε και συνεντεύξεις με ανθρώπους που μίλησε η Σεμίνα και δίνουν ένα άλλο όραμα και για το σήμερα, πώς πρέπει να το αντιμετωπίσουμε οι νέοι άνθρωποι, όλες οι ηλικίες, αλλά μιας και είμαστε στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ να μιλήσουμε κυρίως για τους νέους και τις νέες που πρέπει να σκύψουν σε αυτό το βιβλίο, να το διαβάσουν και να το διαδώσουν, μαζί φυσικά και με άλλα βιβλία της “Σύγχρονης Εποχής”. Γιατί η “Σύγχρονη Εποχή” πραγματικά κάνει μέσα σε δύσκολες συνθήκες τεράστια προσπάθεια με νέα βιβλία, νέες εκδόσεις, νέους συγγραφείς και παλιότερους, επανεκδόσεις. Και είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Καλοτάξιδο Σεμίνα το βιβλίο σου, ραντεβού στο βιβλιοπωλείο».

Καλωσορίζοντας με τη σειρά της τον κόσμο, η Σεμίνα Διγενή είπε ότι το τρακ που αισθάνεται πάντα σε δημόσιες συγκεντρώσεις, αυτή τη φορά συνοδεύεται και από μια συγκίνηση: «Ξεκίνησα στα 17 -18 μου από την ΚΝΕ. Κάθε φορά που έχω επαφή με τους ανθρώπους της ΚΝΕ αισθάνομαι πάρα πολύ καλά, αισθάνομαι και μια ασφάλεια, αισθάνομαι σιγουριά. Το τρακ είναι σίγουρο ότι θα μου φύγει στα επόμενα ένα – δυο λεπτά, όπως πάντα, αλλά η συγκίνηση θα παραμείνει», είπε χαρακτηριστικά.

Μίλησαν επίσης ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου, η Σαπφώ Ματσιώρη, δημοσιογράφος και ραδιοφωνική παραγωγός, ενώ διαβάστηκαν μηνύματα που απέστειλαν η Τάνια Τσανακλίδου και η Χαρούλα Αλεξίου. Τέλος μίλησε ο ερμηνευτής και συνθέτης Χρήστος Δάντης, ενώ μαζί με τον μουσικό Μάριο Λουπάκη «έκλεισαν» μουσικά την εκδήλωση με τρία τραγούδια, ανάμεσά τους «Το παλιό μου παλτό».

Στέκι Πολιτισμού:

Στο Στέκι του Πολιτισμού φιλοξενείται μια ξεχωριστή έκθεση με θέμα η Τέχνη στην Παρισινή Κομμούνα. Μέσα από εικαστικά έργα, γελοιογραφίες, κείμενο, πρωτότυπες συνθέσεις, βιογραφικά μεγάλων καλλιτεχνών της εποχής ο επισκέπτης της έκθεσης προσεγγίζει πλευρές του πλούσιου και πρωτοπόρου έργου που υλοποιήθηκε και στον τομέα του Πολιτισμού αυτές τις 72 μέρες.

Το ένα σκέλος της έκθεσης αφορά έργα που έχουν ως θέμα τους την Παρισινή Κομμούνα του 1871 και τα οποία είναι λίγο έως πολύ άγνωστα στο ελληνικό κοινό. Πρόκειται για χαρακτικά, γελοιογραφίες και πίνακες, που κατά κύριο λόγο δημιουργήθηκαν εκείνη την περίοδο, μέσα στη δίνη των γεγονότων, ενώ υπάρχουν και ορισμένα που δημιουργήθηκαν λίγο αργότερα για να τιμήσουν τη μνήμη της Κομμούνας.

Το άλλο σκέλος της έκθεσης παρουσιάζει συνοπτικά τους ποιητές, τους συγγραφείς, τους ζωγράφους που συμμετείχαν ενεργά στη ζωή και τον αγώνα της Κομμούνας τόσο με το έργο τους, όσο και πολλοί από αυτούς με την προσωπική τους ένταξη δίνοντας το «παρών» στα οδοφράγματα στο πλευρό του αγωνιζόμενου λαού.

Τιμώντας τις κόκκινες μέρες της Κομμούνας η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ επέλεξε φέτος να ανεβάσει το θεατρικό έργο του Μπερτολτ Μπρεχτ, «Οι μέρες της κομμούνας».

Κεντρική Σκηνή – «Πως να σωπάσω»

Η μουσικοθεατρική παράσταση «Πώς να σωπάσω» σε σκηνοθεσία Τζένης Κόλλια, «εγκαινίασε» το πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής. Τραγούδια γνωστά και αγαπημένα, τραγούδια της παράδοσης και τραγούδια μεγάλων μας συνθετών, όπως ο Μαρκόπουλος, ο Λοΐζος, ο Θεοδωράκης, ο Μικρούτσικος, ο Μούτσης, ο Τσιτσάνης, ο Βαμβακάρης, δένονται με τον λόγο και με θεατρικά δρώμενα. Κοινός τους τόπος οι περιπέτειες, τα πάθη των λαών στον αγώνα τους για ένα καλύτερο αύριο.

Ο κόσμος χάρισε το πιο θερμό του χειροκρότημα στον σπουδαίο ηθοποιό μας Κώστα Καζάκο. Στο πλευρό του τέσσερις εξαίρετοι τραγουδιστές, που για τις ανάγκες της παράστασης γίνονται και λίγο ηθοποιοί, ο Χρήστος Θηβαίος, η Ανδριάνα Μπάμπαλη, η Βιολέτα Ίκαρη και ο Κώστας Τριανταφυλλίδης. Όλοι αυτοί μαζί με σπουδαίους μουσικούς μάς παρέσυραν σε ένα μαγευτικό ταξίδι στη Μνήμη και την Ιστορία.


Κεντρική ΣκηνήΜεγάλη συναυλία αφιερωμένη στον Μίκη

Το σημερινό πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής ολοκληρώνεται με τη μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα με τίτλο «Η ποίηση στα τραγούδια του Μίκη» που βρίσκεται σε εξέλιξη. (Δείτε βίντεο εδώ)

Ο Γιώργος Νταλάρας μετά την είδηση του χαμού του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη αποφάσισε να αλλάξει το πρόγραμμα της συναυλίας που θα παρουσίαζε στο Φεστιβάλ. Και, πράγματι, δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη συναυλία τιμής στον Μίκη την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ της ΚΝΕ, του Φεστιβάλ που τόσο τίμησε με την παρουσία του ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης.

Μια συναυλία με τραγούδια αγαπημένα, πολυτραγουδισμένα, σε ποίηση Ρίτσου, Ελύτη, Σεφέρη, Γκάτσου, Ελευθερίου, Κ. Βάρναλη, Δ. Χριστοδούλου και τόσων άλλων. Ο Γ. Νταλάρας και μαζί του η Ασπασία Στρατηγού και η Βιολέττα Ίκαρη έχουν γίνει μια φωνή με τον κόσμο που έχει γεμίσει τον χώρο της Κεντρικής Σκηνής.

Η ποίηση στα τραγούδια του Μίκη… αφού ο Θεοδωράκης ήταν ο πρώτος που έβαλε στο στόμα του απλού λαού λόγια μεγάλων ποιητών, γιατί γνώριζε καλά ότι οι μεγάλοι ποιητές ανήκουν στον λαό, ότι μόνο αυτός μπορεί να τους καταλάβει. Εκείνος του έδωσε απλά το «κλειδί» για να ανοίξει τις μεγάλες πόρτες της ποίησης: «Κάνοντας τραγούδι και βάζοντας στα χείλη του λαού τη μεγάλη ποίηση, είναι σαν να του πρόσφερα αυτό το σπάνιο κλειδί να ανοίξει τις μεγάλες πόρτες και να μπει στον μαγικό κόσμο της Λόγιας Τέχνης».

«Για τον Μίκη έχει μιλήσει η Ιστορία και ο ελληνικός λαός όλες αυτές τις μέρες», σημείωσε από τη σκηνή ο Γ. Νταλάρας, προσθέτοντας: «Για μας όμως εδώ, κυρίως για τους μουσικούς, είναι μια μορφή και ένας φάρος που ποτέ δεν θα ξεχάσουμε, δεν θα λησμονήσουμε, δεν θα αμφισβητήσουμε. Εμφανίστηκε σαν άνεμος, έβαλε στον λαό το αίσθημα της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και άλλαξε τη ζωή μας. Από τον Μίκη άλλαξαν όλα. Πάντα θα τον τιμούμε».


Λαϊκή Σκηνή

Με χειροκροτήματα υποδέχθηκε ο κόσμος στη «Λαϊκή Σκηνή» τη Φωτεινή Βελεσιώτου. «Είμαστε εδώ, αλλά λείπει ένας, ο Μίκης. Ορφανέψαμε, πιο μεγάλη ορφάνια δε νιώσαμε ποτέ» σημείωσε η Φ. Βελεσιώτου ανεβαίνοντας στη σκηνή. «Είναι ο άνθρωπος που μας γέμισε πολιτισμό, γι’ αυτόν θα τραγουδήσουμε εδώ. Μας ακούει από κει πάνω. Να’ ναι καλά και να μας φωτίζει…» πρόσθεσε πριν ξεκινήσει το πρόγραμμά της. Ο κόσμος ξεσπά σε χειροκροτήματα και το πρόγραμμα ξεκινά με τα τραγούδια «Βασίλεψες αστέρι μου», «Κάποτε θα’ ρθουν να σου πουν» και «Μέρα μαγιού μου μίσεψες».Ακολούθησε ποντιακό γλέντι με τους «Led Seftelin»


Και η βραδιά έκλεισε με τον Πετρολούκα Χαλκιά και τον Γιάννη Λίτσιο.

Μαθητικό Στέκι

Το πρόγραμμα στο Μαθητικό Στέκι άρχισε με συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα.

Ακολούθησε stund up comedy με τον Αλέξανδρο Μαλιάτση-Σάλα και τον Σπήλιο Φλώρο.

Στη συνέχεια Hip hop live με τους Drugitiz, Raibo, Retro (Rebellion Connexion), Rhyme Riot, Φρανκ, συναυλία με τους PulseR (Πάνος Βιτζηλαίος) και το πρόγραμμα έκλεισαν οι SoberonTuxedos

Σκηνή Φοιτητών και Εργαζομένων

Στο Φοιτητικό Στέκι έγινμε συζήτηση «Δύο χρόνια πανδημίας: Χάθηκε η εμπιστοσύνη στην επιστήμη;» με ομιλητές τον Κυριάκο Ιωαννίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Γιώργο Σιδέρη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ειδικευόμενο γιατρό στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν». Παρέμβαση έκανε εκπρόσωπος της Οργάνωσης Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών (Ισπανία).

Στο Στέκι Νέων Εργαζομένων έγινε συζήτηση με τίτλο: «Με την οργάνωσή μας μπλοκάρουμε τον νόμο-έκτρωμα για τα Εργασιακά μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς».

Μίλησαν η Γεωργία Γεωργιάδου, μέλος ΔΣ Σωματείου Μετάλλου Αττικής, η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Γιώργος Κρητικός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος ΕΝΕΔΕΠ (COSCO) και ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Ν. Αττικής. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος, Σωτήρης Μπολάκης.

Ακολούθησε συναυλία με τους «Vostok Train», Stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο

και το πρόγραμμα έκλεισε η Ιουλία Καραπατάκη.

Αθλητικό Στέκι: Επίδειξη πολεμικών τεχνών

Στο Αθλητικό Στέκι παρουσιάστηκαν μαχητικές τέχνες. Έγινε επίδειξη δύο ιαπωνικών στιλ, του Αϊκίντο και του Κατόρι Σίντο-Ρίου, καθώς και μιας μεγάλης ποικιλίας κινεζικού στιλ κάτω από τη γενική ονομασία Γου Σου Κουνγκ Φου. Στην παρουσίαση συμμετείχαν οι σύλλογοι Athens Bushido Center, με εκπαιδευτή τον Παναγιώτη Αγριο, ο ΑΣ «Ροή» με προπονητή τον Μύρωνα Τορνεσάκη, ο ΑΣ «Ανάτασις» με προπονητή τον Δημήτρη Μαντρά, ο ΑΣ «Ατραπός» με προπονητή τον Κώστα Γεωργίου, ο ΑΣ Γουκούνγκ Β. Προαστίων με προπονητή τον Κώστα Μαθιόπουλο και ο ΑΣ Αετός Γαλατσίου με προπονητή τον Χρήστο Παπαχρήστου.


Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...