47o Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή: Με μεγάλες συναυλίες και συγκλονιστική συμμετοχή κόσμου ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις

Χθες, Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021, ολοκληρώθηκαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή.

Από νωρίς κατεύθανε πλήθος λαού στο χώρο του Φεστιβάλ καθώς το πλούσιο πρόγραμμα κορυφωνόταν με το χαιρετισμό του Νίκου Αμπατιέλου, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αμέσως μετά την πολιτική συγκέντρωση, ακολούθησε πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα καθώς ακολούθησε μεγάλο μουσικό αφιέρωμα στον συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

«Είμαστε πολλοί… Είμαστε όλοι… Βήματα που βαδίζουν σίγουρα στο μέλλον…», ήταν ο τίτλος του αφιερώματος που παρουσιάστηκε στην Κεντρική Σκηνή, σε καλλιτεχνική διεύθυνση Μανόλη Ανδρουλιδάκη και με τη μεγάλη Μαρία Φαραντούρη και τους Ρίτα ΑντωνοπούλουΓιάννη Κότσιρα και Κώστα Τριανταφυλλίδη

«Αρνιέμαι, αρνιέμαι, αρνιέμαι… να ‘χω σκέψη που σωπαίνει»…  τραγούδησε μ’ ένα ξεσηκωτικό μπιτ στο ξεκίνημα της μεγάλης συναυλίας του ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου για να δηλώσει αμέσως μετά από σκηνής: «Λυπάμαι που έλειψα μόνο πέρσι από το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, αλλά λείψατε κι εσείς… Ξεκίνησα μ’ ένα τραγούδι το Μίκη που ηχογραφήσαμε το 1974. Ξέρετε… ο Μίκης δεν μπορεί να πεθαίνει και να το ήθελε δε γίνεται… το κορμί του θα γίνει ένας μεγάλος πλάτανος και οι αγώνες του και η τέχνη του θα ταξιδεύουν για πάντα στην αιωνιότητα», είπε συνεχίζοντας με «Το σφαγείο» και ξεσηκώνοντας το τεράστιο νεανικό της Κεντρικής Σκηνής.

Παράλληλα, στη λαϊκή σκηνή που ήταν γεμάτη ήδη από την ώρα της συγκέντρωσης με κόσμο που παρακολουθούσε την  ομιλία από τη γιγαντο-οθόνη, όταν άρχισε το μουσικό της πρόγραμμα ο παλμός και ο ενθουσιασμός μετατράπηκε σε τραγούδι: Πλημμύρισε με τους στίχους του Δημήτρη Χριστοδούλου, σε ένα αφιέρωμα με αφορμή τα 30 χρόνια από τον θάνατό του, που με τίτλο «Εδώ στην άκρη του καιρού…» μας έδωσε ξανά την άνοιξη και τ’ αστέρια όπως προτρέπει ο ποιητής στο ομώνυμο τραγούδι.

Η καλλιτεχνική επιμέλεια και η ενορχήστρωση ήταν του Γιάννη Παπαζαχαριάκη και το ταξίδι στους στίχους του Δ. Χριστοδούλου το κάναμε με τις δυνατές και τρυφερές ερμηνείες της Πέγκυς Ζήνα και του Παντελή Θαλασσινού.

Με τον «Τελάλη» του Γιάννη Μαρκόπουλου ξεκίνησαν οι «Υπεραστικοί» τη συναυλία τους στη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή».

Αφού ευχαρίστησαν την ΚΝΕ για τη φιλοξενία, τόνισαν πως «συναντιόμαστε ξανά σε δύσκολους καιρούς αλλά συναντιόμαστε ξανά γεροί, δυνατοί και αποφασισμένοι». Παράλληλα αφιέρωσαν τη σημερινή συναυλία στη νίκη των διανομέων της «e-food» που «έδειξε το δρόμο της ταξικής οργάνωσης, της ταξικής συσπείρωσης και ενότητας». Επιπλέον αφιέρωσαν τη σημερινή εμφάνιση στους συντρόφους που έφυγαν και «τους διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε στο δρόμο τους, το δρόμο του αγώνα, της πάλης για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση».

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στο Μίκη Θεοδωράκη, ερμήνευσαν το «Αρνιέμαι» ενώ σειρά πήρε ο «Μικρόκοσμος» .Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τραγούδια του αγώνα.

«Ταξίδι» περίπου δύο δεκαετιών σε μια συναυλία έκαναν οι παρευρισκόμενοι στη Μαθητική Σκηνή. Κι αυτό γιατί ο Μιθριδάτης θύμισε στους παλιότερους και έμαθε στους νεότερους αγαπημένα κομμάτια από τα Ημισκούμπρια, που εναλλάσσονταν με πιο πρόσφατες παραγωγές του.

Μαζί του επί σκηνής ήταν ο Σεξπυρ και ο dj Freestone.

Το κέφι εκτοξεύτηκε με μεγάλες επιτυχίες όπως το «Νωρίς», «Ο κύρης του σπιτιού», «Πώς να σου το πω», «Je suis bossu» από τα Ημισκούμπρια.

Τέλος, τον παλμό μέχρι αργά το βράδυ κράτησε το ικαριώτικο γλέντι με τον Νίκο Φάκαρο.

Οι πιστοί «θαμώνες» των γνωστών ικαριώτικων γλεντιών δεν έβλεπαν την ώρα να ξανακούσουν μετά από καιρό τον αυθεντικό «καριώτικο» σκοπό. «Να ‘μαστε καλά να ξανανταμώσουμε! Ζήτω η ΚΝΕ» ήταν τα λόγια με τα οποία καλωσόρισε το κοινό ο Ν. Φάκαρος.

Μεγάλο ξεσηκωμό προκάλεσε το συγκρότημα όταν έπαιξε τον ικαριώτικο χορό.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...