48ο Φεστιβάκ ΚΝΕ-“Οδηγητή”: Ολα υπόσχονται μια συγκλονιστική κορύφωση στην Αθήνα

Ηρθε η ώρα για το μεγάλο ραντεβού της Αθήνας, για την κορύφωση του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», που οι κεντρικές τριήμερες εκδηλώσεις του αρχίζουν αύριο στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», στο Ιλιον.

Το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη στις 20.30 θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

«Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για “το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό” (Ν. Μπελογιάννης) – Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα». Αυτό το σύνθημα, εμπνευσμένο από τα λόγια του Νίκου Μπελογιάννη, που φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την εκτέλεσή του, μετέφερε το 48ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ με εκδηλώσεις του σε όλη τη χώρα. Εκδηλώσεις που χαρακτηρίστηκαν από ιδιαίτερη μαζικότητα, έντονο νεανικό παλμό, ουσιαστικό και γόνιμο προβληματισμό για όσα έχουμε ζήσει κι όσα έχουμε μπροστά μας και για τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ για κάθε πτυχή της ζωής του λαού και της νέας γενιάς.

Πολλές και ενδιαφέρουσες θα είναι οι συζητήσεις, οι εκθέσεις, τα workshops που θα πραγματοποιηθούν όλο το τριήμερο στους διάφορους χώρους και στέκια του Φεστιβάλ.

Η μέχρι τώρα πορεία του Φεστιβάλ, οι μαζικότατες εκδηλώσεις του σε όλες τις μεγάλες πόλεις, οι χιλιάδες λαού και νεολαίας που συναντιούνται σ’ αυτές με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, αλλά και το πραγματικά πλούσιο πρόγραμμά του στην Αθήνα με 5 σκηνές και 350 καλλιτέχνες, υπόσχονται ότι η κορύφωση της μεγάλης πολιτικής γιορτής της νεολαίας θα είναι πραγματικά συγκλονιστική.

Με στόχο να απαντήσει σε ερωτήματα που απασχολούν τους νέους ανθρώπους, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η Κεντρική Εκθεση του Φεστιβάλ βάζει φέτος στο στόχαστρο τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τις αιτίες του και αναδεικνύει τη διέξοδο για τους λαούς.

Βασισμένη στη νέα έκδοση της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθειες και ψέματα για τον καπιταλισμό – 1. Για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο», η Εκθεση είναι διαρθρωμένη σε τέσσερις ενότητες σε αντιστοιχία με τα κεφάλαια της έκδοσης. Η πρώτη ενότητα αναδεικνύει τις πραγματικές αιτίες των πολέμων, τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων για νέα πεδία κερδοφορίας, πλουτοπαραγωγικές πηγές, σφαίρες επιρροής κ.λπ. Η δεύτερη ενότητα, που έχει τη μορφή χρονολογίου (timeline), διατρέχει ιστορικά παραδείγματα δείχνοντας ότι ο ιμπεριαλισμός έχει στο DNA του τον πόλεμο και η περίοδος της ιμπεριαλιστικής ειρήνης προετοιμάζει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Η τρίτη ενότητα αναδεικνύει τη διέξοδο μέσα από τη σοσιαλιστική επανάσταση, που ανατρέπει την εξουσία των καπιταλιστών και ανοίγει τον δρόμο για να εξαλειφθούν οι αιτίες που γεννούν τις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις. Τέλος, στην τέταρτη ενότητα εκτίθενται με ψηφιακά μέσα στιγμιότυπα από τη σημερινή δράση των κομμουνιστών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Ο πόλεμος και οι συνέπειές του είναι το θέμα και της εικαστικής έκθεσης που θα φιλοξενηθεί φέτος στο Στέκι Πολιτισμού του Φεστιβάλ. Με τη συμμετοχή να φτάνει τους 50 δημιουργούς, η έκθεση περιλαμβάνει δεκάδες έργα, που εκτείνονται σε ευρύ εικαστικό φάσμα: Ζωγραφικά, χαρακτικά, γλυπτά, εγκαταστάσεις, video art, με στόχο να λειτουργήσουν ως κίνητρο συζήτησης και προβληματισμού τόσο ανάμεσα στους δημιουργούς όσο και στο κοινό.

Εκθεση θα υπάρχει και στο Στέκι Νέων Γυναικών στο Φεστιβάλ, με θέμα «Γίνε πρωταγωνίστρια στην πάλη για την πραγματική χειραφέτηση της γυναίκας», αναδεικνύοντας ότι η συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ παντού, η συμμετοχή των νέων γυναικών στην πάλη για «το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό» είναι ο δρόμος για να κατακτήσει η κάθε νέα τη χειραφέτησή της, να είναι ανεξάρτητη οικονομικά, κοινωνικά, συναισθηματικά.    

Η πρόσβαση στο Πάρκο «Α. Τρίτσης»

Η πρόσβαση στο Πάρκο Τρίτση μπορεί να γίνει:

  • Με λεωφορείο:

Α10 Στ. Λαρίσης – Αχαρναί, Β10 Στ. Λαρίσης – Αχαρναί, 735 Σταθμός «Κάτω Πατήσια» – Ζεφύρι – Αχαρναί, στη στάση «1η Πολυκατοικιών». Β12 Αττική – Ανω Λιόσια, 711 Ζωφριά – Αττική, στη στάση «6η Χασιάς». 420 Πειραιάς – Αγιοι Ανάργυροι, 892 Αγία Βαρβάρα – Χαϊδάρι – Αγιοι Ανάργυροι, στη στάση «Τέρμα».

  • Οδικώς:

Από την Αττική Οδό, στον κόμβο 7 που οδηγεί στη Λεωφόρο Δημοκρατίας και στον κόμβο 6 που οδηγεί στη Λεωφόρο Χασιάς (Φυλής). Από την Εθνική Οδό, στην έξοδο στον κόμβο για Αγίους Αναργύρους – Ιλιον («Τρεις Γέφυρες»). Για τους κατοίκους των Δυτικών Συνοικιών της Αθήνας, των Δυτικών Συνοικιών της Αττικής και του Πειραιά που θα κινηθούν με Ι.Χ., διευκολύνει η πρόσβασή τους να γίνει από την πύλη του Πάρκου Τρίτση στην οδό Φυλής, αξιοποιώντας και το πάρκινγκ που υπάρχει στην πύλη.

  • Με τον Προαστιακό:

Στη στάση «Πύργος Βασιλίσσης» (Διασύνδεση Προαστιακού με Μετρό: Πειραιάς Γραμμή 1, Σταθμός Λαρίσης γραμμή 2, Νερατζιώτισσα γραμμή 1, Δουκίσσης Πλακεντίας γραμμή 3, Παλλήνη γραμμή 3, Παιανία – Κάντζα γραμμή 3, Κορωπί γραμμή 3).Λεωφορεία από τις Οργανώσεις

Επίσης, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δρομολογούν λεωφορεία για το Φεστιβάλ ως εξής:

Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη:

Γέρακας (ΕΛΤΑ) 7 μ.μ., Γλυκά Νερά (στρογγυλό) 6.30 μ.μ., Καλύβια (Δημαρχείο Σαρωνικού) 6 μ.μ., Κερατέα 5.45 μ.μ., Κορωπί («Σκλαβενίτης») 6 μ.μ., Λαύριο 5.30 μ.μ., Μαρκόπουλο 6.15 μ.μ., Νέα Μάκρη (πλατεία) 6.45 μ.μ., Παιανία (διασταύρωση Λαγού) 6.15 μ.μ., Παλλήνη (Αγ. Τρύφωνας) 6.45 μ.μ., Ραφήνα (ΟΤΕ) 7 μ.μ.

Σάββατο 24 Σεπτέμβρη:

Αρτέμιδα (Μέδουσα) 6.15 μ.μ., Γέρακας (ΕΛΤΑ) 6.15 μ.μ., Γλυκά Νερά (στρογγυλό) 5.45 μ.μ., Ελευσίνα (δημοτικό πάρκινγκ Ελευσίνας) 6 μ.μ., Καλύβια (Δημαρχείο Σαρωνικού) 5.30 μ.μ., Κερατέα 5.15 μ.μ., Κερατσίνι (Πλατεία Κοσκινά, πρώην φαρμακείο Ευφραιμίδη στη Δραπετσώνα, με στάσεις στην πλατεία Λαού στα Ταμπούρια και στη Λ. Λαμπράκη και Π. Φύσσα, πρώην Τσαλδάρη) 6 μ.μ., Κορυδαλλός (Πνευματικό Κέντρο Πλειάδες) 6 μ.μ., Κορωπί («Σκλαβενίτης») 5.15 μ.μ., Λαύριο 5 μ.μ., Μαρκόπουλο 5.45 μ.μ., Νέα Μάκρη (πλατεία) 6 μ.μ., Νίκαια (πλατεία Κουμπάκη, με στάσεις σε Χαλκηδόνα, Περιβολάκι, Κρατικό) 6 μ.μ., Παιανία (διασταύρωση Λαγού) 5.30 μ.μ., Παλλήνη (Αγ. Τρύφωνας) 6 μ.μ., Πειραιάς (Αγιά Σοφιά, Βλαχάκου και Σαλαμίνος, με στάση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά) 6 μ.μ., Πέραμα (Λ. Ειρήνης 732) 6 μ.μ., Ραφήνα (ΟΤΕ) 6.15 μ.μ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...