6η ΣΥΝΟΔΟΣ CELAC: Μέτρα προώθησης της καπιταλιστικής «ολοκλήρωσης»

6η Σύνοδος της Ενωσης Κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC)
6η Σύνοδος της Ενωσης Κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC)

Η 6η Σύνοδος της Ενωσης Κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC) πραγματοποιήθηκε στο Μεξικό στις 18/9, έχοντας στο επίκεντρο την πρόταση του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου της οικοδέσποινας χώρας, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, να μετεξελιχθεί η CELAC σε μια Ενωση αντίστοιχη με την ΕΕ.

Τα θέματα που απασχόλησαν τους ηγέτες και εκπροσώπους των 32 χωρών της περιοχής (τη συμμετοχή της ανέστειλε μόνο η Βραζιλία το 2020 με την κυβέρνηση Μπολσονάρο) ήταν η προώθηση της οικονομικής «ολοκλήρωσης» με διεκδίκηση «ισότιμης» αντιμετώπισης από ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα, η αντιμετώπιση της πανδημίας με διεκδίκηση καλύτερης πρόσβασης στα εμβόλια, όπως και η συμφωνία για ένα κοινό ταμείο για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και της «κλιματικής κρίσης».

Στη Σύνοδο εκφράστηκαν και αντιθέσεις ανάμεσα στα κράτη – μέλη, ενώ ο Πρόεδρος της Παραγουάης, Λουίς Λακάγιε Πόου, ήταν αυτός που ανέλαβε την επίθεση ενάντια στην Κούβα, στη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα για «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας», για να πάρει απάντηση από τον Κουβανό Πρόεδρο, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ.

Η Σύνοδος κατέληξε σε διακήρυξη 44 σημείων, η οποία ωστόσο δηλώθηκε ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα εν ευθέτω χρόνω. Επίσης, εγκρίθηκε ψήφισμα κατά πλειοψηφία υπέρ της άρσης του εγκληματικού αποκλεισμού κατά της Κούβας.

Στη Σύνοδο με βιντεοσκοπημένο μήνυμα απευθύνθηκε και ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στο φόρουμ Κίνας – CELAC, που ιδρύθηκε το 2014, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Η Κίνα θα συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, για να συμβάλει στην έγκαιρη υπέρβαση της πανδημίας και την κοινωνικοοικονομική τους ανάκαμψη», προσθέτοντας ότι αυτό γίνεται δήθεν για την ευημερία των λαών.

Σε ανακοίνωσή του για τη Σύνοδο το ΚΚ Μεξικού καταρρίπτει τα περί «αντικαπιταλιστικής κυβέρνησης» του Ομπραδόρ, που διαδίδουν διάφορες δυνάμεις για τη στάση απέναντι στην Κούβα (υπέρ της άρσης του αποκλεισμού) την οποία έχουν διαχρονικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις στο Μεξικό, σημειώνοντας ότι αξιοποιείται στη διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ. Επισημαίνει επίσης ότι η κυβέρνηση Ομπραδόρ, παράλληλα με τη CELAC, προωθεί τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ, τη νέα έκδοση της NAFTA που ξεκίνησε το 1994, τώρα μετονομάστηκε σε Συνθήκη Μεξικού – ΗΠΑ – Καναδά (TMEC ή USMCA), μετατρέπει τη χώρα σε φρούριο κατά των μεταναστών.

Καταλήγοντας υπογραμμίζει: «Οι κομμουνιστές θα αναπτύξουμε με περισσότερη ώθηση την αλληλεγγύη με την Κουβανική Επανάσταση, μεταξύ των εργαζομένων, όχι μόνο ενάντια στον αποκλεισμό αλλά και για την υπεράσπιση των σοσιαλιστικών κατακτήσεων. Θα ενισχύσουμε τη δραστηριότητά μας για την οργάνωση της αλληλεγγύης με τους μετανάστες και θα αντιταχθούμε σε οποιοδήποτε σχέδιο ηπειρωτικής ολοκλήρωσης που έχει δια-ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα, ως άθροισμα καπιταλιστικών κρατών, εξίσωση που μπορεί να οδηγήσει μόνο σε περισσότερη εκμετάλλευση για τους εργαζόμενους και πείνα και δυστυχία για τους λαούς».

Δείτε ακόμα...