6ο Thessaloniki Summit: Μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ προανήγγειλε ο Τζέφρι Πάιατ

Ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ προανήγγειλε εκ νέου ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, από το βήμα του Thessaloniki Summit 2021, το οποίο διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και ολοκληρώνεται σήμερα.

Παράλληλα, έδωσε διαβεβαιώσεις πως οι σχεδιασμοί και η παρουσία των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην Αλεξανδρούπολη και τη Θράκη δεν απειλούν την Τουρκία, για την οποία, όπως τόνισε, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ μοιράζονται το συμφέρον να «διατηρήσουν αγκυροβολημένη» στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, αλλά αντίθετα «ενισχύουν τη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ».

Μάλιστα, πρόσθεσε πως η συνεργασία των ΗΠΑ με την ΕΕ, ειδικά στα ενεργειακά πρότζεκτ (αγωγός TAP, πλωτή αποθήκη FRSU, διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας) στην περιοχή έχει «καταλυτικό αντίκτυπο» στην «υπονόμευση της ικανότητας της Ρωσίας να χρησιμοποιεί την Ενέργεια ως όπλο» και είναι καίριας σημασίας «όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για άλλα κράτη ώστε να απομακρυνθούν από την παραγωγή Ενέργειας από άνθρακα».

Αναφερόμενος στον Στρατηγικό Διάλογο και την αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ, είπε χαρακτηριστικά πως «βρισκόμαστε στην κορύφωση αλλά όχι στην κορυφή», πράγμα που θα επιδειχθεί στην πράξη στην Αλεξανδρούπολη μέσα στο Νοέμβρη, όπου το λιμάνι, το αεροδρόμιο και άλλες στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές θα αξιοποιηθούν για τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής μεταφορά στρατιωτικού υλικού. Επίσης, είπε χαρακτηριστικά πως πλέον «δεν περνά ούτε βδομάδα που οι στρατοί μας δεν συνεργάζονται, δεν πραγματοποιούν κοινές ασκήσεις από τη Σούδα στον Νότο μέχρι την Αλεξανδρούπολη στον Βορρά», συνεργασία που, μεταξύ άλλων, συμβάλλει στην ενίσχυση των δυνατοτήτων των ΗΠΑ να «προβάλουν ισχύ» στην περιοχή.

Στη συνέχεια, διέψευσε τις «φωνές στην Αθήνα» που κάνουν λόγο για μετατόπιση του κέντρου βάρους της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής από την Ευρώπη στον Ινδο-Ειρηνικό, υπογραμμίζοντας την προσήλωση των ΗΠΑ στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Έπαινοι στις κυβερνήσες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Οπως τόνισε ο πρέσβης, οι ελληνικές κυβερνήσεις διευρύνουν τα τελευταία χρόνια τον «στρατηγικό τους ρόλο» επεκτείνοντάς τον με «επιτυχημένες κινήσεις» στη Μέση Ανατολή, στον Περσικό Κόλπο και τη Βόρεια Αφρική, με μία «πολιτική συγκλίσεων που εκφράζεται και μέσα από μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις, όπως η πρόσφατη “Blue Flag” στο Ισραήλ, στην οποία συμμετείχαν 7 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ινδία».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στη συζήτηση για τη Συμφωνία για τις Βάσεις (MDCA), για την οποία σχολίασε πως από τις τοποθετήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε πως «ξεπεράσαμε τον Ρουβίκωνα για το πώς συζητιούνται οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ». Ο πρέσβης φάνηκε να μην ενοχλείται από τις προσχηματικές διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία, αναγνωρίζοντας τη σταθερή προσήλωση των δύο αστικών κομμάτων στην πορεία δέσμευσης και βαθύτερης εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ.

Τέλος, μεταξύ σοβαρού και αστείου, απάντησε πως η «τριβή» μεταξύ ΗΠΑ και Γαλλίας σχετικά με τη μεγάλη αγορά οπλικών συστημάτων της χώρας μας από τη δεύτερη είναι «μικρή» και πως δεν αποκλείει μελλοντικές συμφωνίες με αμερικανικές εταιρείες για εξοπλιστικά προγράμματα. «Είναι καλό που η Ελλάδα επενδύει στις δυνατότητες του ΝΑΤΟ», σχολίασε ο Τζ. Πάιατ και ότι παρά τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, που τους χαρακτήρισε «μόνο εμπορικούς», ΗΠΑ και Γαλλία μοιράζονται την ανάγκη ενίσχυσης της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και έχουν κοινούς παγκόσμιους αντιπάλους.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, τέως επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ και υπουργός της ΝΔ, ανέδειξε πλευρές του επικίνδυνου παζαριού της ελληνικής αστικής τάξης με την τουρκική. Οπως είπε επαναφέροντας τα κάλπικα για τον λαό διλήμματα, οι δρόμοι για την επίλυση των ζητημάτων με την Τουρκία είναι τρεις. Ο απευθείας διάλογος μεταξύ των ηγετών των δύο κρατών, ο δρόμος των προβλεπόμενων διεθνών διαδικασιών, που είναι δύσκολος σε μια κατάσταση αποδυνάμωσης των διεθνών οργανισμών, και, τέλος, ο πόλεμος. «Ας διαλέξουμε», είπε. Σχολίασε πως η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός στρατηγικός παράγοντας για το ΝΑΤΟ και την περιοχή, πράγμα που επιτρέπει διαχρονικά στις ηγεσίες της να χρησιμοποιούν τον εκφοβισμό και τον εκβιασμό για να επιτύχουν τις αξιώσεις τους, εκμεταλλευόμενες τον φόβο που υπάρχει «μήπως και η Τουρκία διολισθήσει στη ρωσική αγκαλιά». Παρ’ όλα αυτά όμως, σχολίασε πως η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ, «μπορεί να λειτουργήσει ως γεφυροποιός με την Τουρκία».

Τούρκος πρέσβης: «Οι πρώτοι που θα υποστούμε τις συνέπειες»

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρέσβης, Μπουράκ Οζουγκέργκιν, επιβεβαίωσε επί της ουσίας όσα είπε προηγουμένως ο Πάιατ. Κληθείς να απαντήσει στο γιατί η Τουρκία «ενοχλείται» από τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη, ο Τούρκος πρέσβης είπε πως η χώρα του πιστεύει τους Αμερικανούς, που υποστηρίζουν πως η χρήση της Αλεξανδρούπολης δεν έχει καμία σχέση με τη Τουρκία. Αυτό που προβληματίζει την τουρκική πλευρά, συνέχισε, είναι ότι η αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη μπορεί να διαταράξει την ισορροπία στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα: «Η Μαύρη Θάλασσα είναι πολύ σημαντική, είναι η κύρια σύνδεση μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας. Αν διαταραχθούν οι ισορροπίες, θα είμαστε οι πρώτοι που θα υποστούμε τις συνέπειες. Μας ανησυχεί το τι νιώθουν οι Ρώσοι για εμάς, για την Ανατ. Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα. Δεν παίζουμε με τους Ρώσους».

Δείτε ακόμα...