75 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών: Μεγάλο αφιέρωμα του Alt.gr από 3 εώς 9 Μάη

Αντιφασιστική Νίκη Αεροπεζοναύτης
Αντιφασιστική Νίκη Αεροπεζοναύτης

Συμπληρώνονται φέτος 75 χρόνια από την 9η Μάη του 1945, από τότε που ο νικηφόρος κόκκινος στρατός ύψωσε τη σημαία στο Ράιχστανγκ του Βερολίνου, αναγκάζοντας τη ναζιστική Γερμανία σε συνθηκολόγηση, σφραγίζοντας έτσι τη μεγάλη νίκη των λαών. Η ημέρα αυτή σηματοδοτεί τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη, του φονικότερου πολέμου που γνώρισε η ανθρωπότητα. Κράτησε 2.194 ημέρες, τα πεδία των μαχών απλώθηκαν σε έκταση 22 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων και κόστισε τη ζωή σε πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους.

Το alt.gr. με αφορμή την επέτειο των 75 χρόνων αφιερώνει ένα 7 ήμερο πολυθεματικό αφιέρωμα, από το Σάββατο 3 έως Σάββατο Μάη 2020.

Άγνωστες πλευρές της αντιφασιστικής νίκης, με αιχμή την θεωρητική αντίληψη του φασισμού για την τέχνη και την αξιοποίηση της στην προπαγάνδα του φασισμού, η οποία ξεσκεπάζεται από μαρξιστές και κομμουνιστές θεωρητικούς και διανοούμενους. Θέματα όπως: «Η Ναζιστική προπαγάνδα παιδί του καπιταλισμού», και «Η «τέχνη» του φασισμού, είναι η «τέχνη» του καπιταλισμού», με τις θέσεις μαρξιστή θεωρητικού και διανοούμενου του Walter Benjamin . Επίσης, ενδιαφέρον έχει το άρθρο «Ναζισμός και κινηματογράφος, η περίπτωση της Riefenstahl» με αναφορά στην αντίληψη φασισμού και το ρόλο το κινηματογράφου στην μαζική χειραγώγηση των μαζών. Σημαντικές είναι η αντιλήψεις του Μπέρτολτ Μπρέχτ για την προπαγάνδα του φασισμού και αναλύονται στο άρθρο: «Άρα, πρέπει να πολεμάμε, ακόμα κι όταν ο εχθρός έχει νικήσει» Ενδιαφέρον έχει το άρθρο για το Φουτουρισμό και τον ιδεολογικό εκφραστή της Φίλιππο Μαριννέτι στη Φασιστική Ιταλία: «Ο Φουτουρισμός image maker του φασισμού». Για πρώτη φορά παρουσιάζεται μια πιο πλήρης ερμηνεία στους σχεδιασμούς της αντιφασιστικής τέχνης της αφίσας και στο έργο του κομμουνιστή εικαστικού – γραφίστα : «John Heartfield. Εργάτης της αντιφασιστικής προπαγάνδας στη Γερμανία»

Στη συνέχεια του αφιερώματος του alt.gr στο αφιέρωμα του για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών παρουσιάζονται τρεις συλλογές αφισών της περιόδου του Πατριωτικού πολέμου στην ΕΣΣΔ, τις οποίες φιλοτέχνησαν οι σημαντικότεροι καλλιτεχνίες της ΕΕΣΔ. Λέγεται ότι στο κτίριο που φτιάχνονταν, τα φώτα έσβησαν με την λήξη του Πολέμου! Στο αφιέρωμα των συλλογών παρουσιάζονται οι ενότητες: «Όλα για το μέτωπο, τα πάντα για τη νίκη!», «Αφίσες – από την ιδέα, το μήνυμα, στο στόχο», « ….σκοτώστε τους βιαστές!», Ενδιαφέρον στην μορφή και το περιεχόμενο έχουν τα «Παράθυρα του TASS».

Στο πρόσωπο του Σοβιετικού στρατηγού Dmitry Mikhailovich Karbyshev, επιστήμονα- πολεμιστή – κομμουνιστή, αποτυπώνεται βιογραφικά η πίστη για τη νίκη ενάντια στο φασισμό που συμπυκνώνεται στη ρήση του μνημείου του στο στρατόπεδο που θανατώθηκε στο Μαουτχάουζεν: «Η ζωή και ο θάνατός του ήταν ένα κατόρθωμα στο όνομα της ζωής».

Δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το αφιέρωμα στην Αντιφασιστική Νίκη των λαών η αναφορά στους Γερμανούς αντιφασίστες καλλιτέχνες και στις διώξεις που υπέστησαν από το Ναζί με θέμα: «Ο αγώνας των καλλιτεχνιών στη ναζιστική Γερμανία». Ακολουθεί ένα αντιπολεμικό Σοβιετικό animationτης δεκαετίας του ΄80: «CONFLICΤ – Ωδή στην Ειρήνη».

Περνάμε στη Γιουγκοσλαβία με μια αναφορά στην ίδρυση της «1ης Προλεταριακής παρτιζάνικης Γιουγκοσλάβικης Ταξιαρχίας» και συνεχίζουμε με ένα οδοιπορικό στην μνημειακή Τέχνη «25 μνημεία για τους παρτιζάνους της Γιουγκοσλαβίας» με επιβλητικά έργα στα βουνά της Γιουγκοσλαβίας, ως φόρος τιμής στους Παρτιζάνους της.

Στο αφιέρωμα του alt.gr παρουσιάζουμε δυο εμβληματικά συμφωνικά έργα του Ντμίτρι Σοστακόβις, την «2η συμφωνία» την οποία αφιέρωσε στην Εργατική Πρωτομαγιά και την «7η συμφωνία» που πρώτα παρουσιάστηκε εν μέσω πολιορκίας στα ερείπια του Λένινγκραντ το 1941.

Επίσης στα πλαίσια του αφιερώματος του Alt.gr παρουσιάζεται η στρατιωτική στρατηγική του Κόκκινου Στρατού στις μάχες που καθόρισαν την έκβαση του Πατριωτικού Πολέμου όπως η Πολιορκία του Λένινγκραντ, την Μάχη της Μόσχας, η αποφασιστικής σημασίας Μάχη του Στάλινγκραντ και η Μάχη στο Κούρσκ σε επιμέλεια του Μιχάλη Σοφικίτη, Ταξίαρχου (ΠΖ) ε.α

Δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε αναφορά στο αντιφασιστικό έργο των Ελλήνων καλλιτεχνών και στο πολιτικό πλαίσιο της παραγωγής. Τίτλος του: «Τέχνη και αντίσταση από το λαό για το λαό». Στο αφιέρωμα παρουσιάζουμε έργα που δημιουργήθηκαν από το 1936 έως και το 1945. Έργα που υπηρετήσαν τις ανάγκες του Αντιστασιακού και αντιφασιστικού αγώνα του λαού μας.

Συνεχίζουμε ένα άρθρο του Μιχάλη Σοφικίτη, Ταξίαρχου (ΠΖ) ε.α. «Η συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης!»

Το αφιέρωμα θα εμπλουτίζεται με θεματικά άρθρα και ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την εποχή,  μέχρι τις 9 Μάη, Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...