9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Στο επίκεντρο οι ανταγωνισμοί που οξύνονται και η εμπλοκή της Ελλάδας

Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στο πλαίσιο της ραγδαίας όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και συγκρούσεων, οι μεγάλες αλλαγές στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, στο φόντο μιας πιθανής νέας κρίσης, και οι ευκαιρίες για τις επενδύσεις του κεφαλαίου βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης, επιχειρηματικών ομίλων, κομμάτων κ.ά.

Από το βήμα του Φόρουμ ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Τσούνις, «αποθέωσε» τις στενές σχέσεις Ουάσιγκτον – Αθήνας, σημειώνοντας ότι αυτές έχουν αναπτυχθεί ραγδαία, ανεξάρτητα από τις κυβερνητικές εναλλαγές στα δύο κράτη: «Κατά τις τελευταίες τέσσερις ελληνικές κυβερνήσεις – δύο κόμματα, τρεις Προέδρους – οι σχέσεις έχουν αναπτυχθεί ραγδαία».

Ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Τουρκία, ο Αμερικανός πρέσβης ενθάρρυνε τους «δύο συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ» να συνεχίσουν τις συνομιλίες και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα φυλάει τα νοτιοανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ, είναι σημαντικό να εκμοντερνίσουμε τον εξοπλισμό της», προκειμένου πιο γρήγορα να διοχετευτεί το σημερινό πολεμικό υλικό προς την Ουκρανία, με το αζημίωτο βέβαια για τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά μονοπώλια των εξοπλισμών.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας στην ομιλία του στάθηκε στην ανάγκη «αναδιοργάνωσης» των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ για την επιχείρηση «Ασπίδες» της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου συμμετέχει η Ελλάδα με μία φρεγάτα, ανέφερε ότι «είναι μια πρώτη απόδειξη ότι η Ευρώπη μαθαίνει να αντιδρά γρηγορότερα στις προκλήσεις και στα γεωπολιτικά ερεθίσματα».

Από τις παρεμβάσεις ξένων αξιωματούχων ξεχώρισε αυτή του πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας και πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Αναφερόμενος στην Ουκρανία είπε ότι «μπορεί να μην είμαστε σε πόλεμο, αλλά βιώνουμε την τρίτη μεγαλύτερη διένεξη από τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους». Τον ίδιο πόλεμο η υφυπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Νουσράτ Γκάνι, τον χαρακτήρισε «καθοριστική μάχη της γενιάς μας».

Τόνισε ακόμα ότι η Βρετανία στηρίζει την Ουκρανία όχι μόνο στρατιωτικά αλλά και οικονομικά, και κάλεσε και τις υπόλοιπες χώρες να ανταποκρίνονται όταν οι Ουκρανοί ζητούν περισσότερα πυρομαχικά ή περισσότερη οικονομική στήριξη. Αντίστοιχη ήταν και η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών της Πολωνίας, ο οποίος στάθηκε υπέρ της οικονομικής και στρατιωτικής στήριξης του καθεστώτος Ζελένσκι από την Ευρώπη.

Από το φόρουμ δεν θα μπορούσε να λείπει βέβαια ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος μέσα από βιντεοσκοπημένο μήνυμα έκανε για άλλη μια φορά εκκλήσεις για στρατιωτική και οικονομική στήριξη προς τους Ευρωατλαντικούς συμμάχους της Ουκρανίας.

Προβληματισμοί για «ανταγωνιστικότητα» και «πράσινη μετάβαση»

Στο οικονομικό σκέλος των συζητήσεων, για πρώτη φορά στο Φόρουμ συμμετείχε μεγάλη αντιπροσωπεία της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ). Η πρόεδρος της ΕΕΕ, Μελίνα Τραυλού, υπογράμμισε μεταξύ άλλων την ανάγκη οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να προστατεύσουν την ισχύ και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, λέγοντας: «Ιδιαίτερα για την Ευρώπη, οι θεσμοί είναι ουσιαστικό να προνοήσουν ώστε να προστατευτούν η ισχύς και η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας».

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒ, μετέφερε την ανησυχία των Ευρωπαίων βιομηχάνων για το ποια μερίδα του κεφαλαίου βγαίνει περισσότερο κερδισμένη από την «πράσινη μετάβαση». Τόνισε ότι «η Ευρώπη γίνεται όλο και λιγότερη ανταγωνιστική» έναντι της αναδυόμενης Ασίας και των ΗΠΑ τα τελευταία 25 χρόνια, καθώς μεταξύ άλλων δεν διαθέτει μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, ούτε κάνει πρόοδο σε τεχνολογικούς τομείς. Η ταχεία μετάβαση στην «πράσινη ανάπτυξη», είπε, θέτει σε κίνδυνο κάποιους τομείς της βιομηχανίας και χαρακτήρισε την «πράσινη» μετάβαση «σωστή επιλογή», αλλά «ακριβή» για τους βιομηχάνους.

Για οφέλη στα κρατικά ταμεία από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004 μίλησε στην παρέμβασή της η Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων. «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 δεν χρεοκόπησαν τη χώρα», είπε και ισχυρίστηκε, παρουσιάζοντας στοιχεία, ότι τα έσοδα ξεπέρασαν το κόστος.

Δεν συμμετείχε το ΚΚΕ

Να σημειωθεί, τέλος, ότι μετά την ανακοίνωση για συμμετοχή στο Οικονομικό Φόρουμ του επικεφαλής του αντιδραστικού καθεστώτος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, όπως και για τη διεξαγωγή «κλειστής συνεδρίασης» με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ, στην οποία θα συζητιόταν προφανώς και η ένταξη της Ουκρανίας, όπως ήταν αυτονόητο ούτε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ούτε κάποιο άλλο στέλεχος του Κόμματος συμμετείχε στο Φόρουμ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...