Α. Αντόνοφ: Η επίθεση στο Nord Stream είχε στόχο στόχο τη διακοπή των ενεργειακών δεσμών Ρωσίας και Ευρώπης

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS από την Ουάσιγκτον, ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ  έγραψε σε άρθρο του για το περιοδικό National Interest, ότι οι εκρήξεις που προκάλεσαν ζημιά στους αγωγούς Nord Stream και Nord Stream 2 είχαν ως στόχο τη διακοπή των αμοιβαία επωφελών ενεργειακών δεσμών μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης.

«Μια επίθεση σε μια υποδομή που είναι μοναδική από άποψη ασφάλειας προκαλεί ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο. Οποιοδήποτε κρίσιμο αντικείμενο, ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται, απειλείται τώρα. Επιπλέον, αυτή η τρομοκρατική ενέργεια δεν θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί χωρίς κυβερνητική συμμετοχή», έγραψε στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε χτες, Πέμπτη. “Προφανώς, αυτή η πράξη δολιοφθοράς είχε στόχο να διαλύσει πλήρως τους αμοιβαία επωφελείς ενεργειακούς δεσμούς μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας. Ο στόχος ήταν να στραφούν ριζικά οι περιφερειακοί καταναλωτές σε ακριβούς πόρους. Είτε πρόκειται για ξένο LNG είτε για νέες καθαρές τεχνολογίες.”

Κατά την άποψή του, «απλοί πολίτες και ολόκληρες βιομηχανίες» θα είναι αυτοί που θα υποστούν απώλειες από τέτοιες κινήσεις.

“Η διαδικασία αποβιομηχάνισης της ευρωπαϊκής ηπείρου απλώς επιταχύνεται. Οι κίνδυνοι μιας τέτοιας εξέλιξης είναι προφανείς. Όπως και τα οφέλη για τις Ηνωμένες Πολιτείες”, πρόσθεσε ο Αντόνοφ.

Τέσσερις διαρροές ανακαλύφθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream, με την πιο πρόσφατη να εντοπίζεται από την ακτοφυλακή της Σουηδίας. Στις 27 Σεπτεμβρίου, ο χειριστής Nord Stream AG ανέφερε ότι τρεις γραμμές των υπεράκτιων αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 είχαν υποστεί άνευ προηγουμένου ζημιά. Η πρώτη διαρροή εντοπίστηκε στο Nord Stream 2 κοντά στο νησί Bornholm της Δανίας. Στη συνέχεια καταγράφηκαν δύο διαρροές στο Nord Stream. Σουηδοί σεισμολόγοι ανέφεραν αργότερα ότι δύο εκρήξεις καταγράφηκαν κατά μήκος των αγωγών Nord Stream την προηγούμενη ημέρα. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι τα επεισόδια ήταν δολιοφθορά.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom επετράπη να επιθεωρήσει τα σημεία των εκρήξεων στο Nord Stream και έχει ήδη ανακαλύψει τις ζημιές στους αγωγούς φυσικού αερίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αποτελέσματα του ελέγχου αποδεικνύουν ότι το περιστατικό στους αγωγούς φυσικού αερίου είναι προφανώς τρομοκρατικό χτύπημα.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...