Α. Αντόνοφ: Η Ρωσία δεν εμποδίζει τις εξαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία

Ουκρανία - Ρωσία

Η Ρωσία δεν εμποδίζει τις εξαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία, ενώ οι αρχές στο Κίεβο εμποδίζουν τα φορτηγά πλοία να φύγουν από τα λιμάνια τους στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής των ΗΠΑ Anatoly Antonov, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS.

“Η Ρωσία δεν προσπαθεί να εμποδίσει τις ουκρανικές εξαγωγές τροφίμων. Καταλαβαίνουμε πολύ καλά τη σημασία της επανέναρξης των προμηθειών στις χώρες που έχουν ανάγκη. Όμως η αναχώρηση εμπορικών πλοίων από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας παρεμποδίζεται από τις ενέργειες των αρχών του Κιέβου”, δήλωσε ο Antonov σε άρθρο του στο περιοδικό The National Interest.

Ο πρέσβης δήλωσε ότι ήταν απόφαση των αρχών από το Κίεβο “να εγκαταστήσουν περίπου 420 νάρκες” προσθέτοντας ότι “λόγω της απαρχαιωμένης κατασκευής τους, οι άγκυρές τους πέφτουν συχνά, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία καταφεύγει σε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της θαλάσσιας ναυσιπλοΐας.

“Η Ρωσία λαμβάνει μέτρα για την υποστήριξη της ναυτιλίας. Το λιμάνι της Μαριούπολης έχει καθαριστεί και έχει ξαναρχίσει τις δραστηριότητές του”, είπε ο Αντόνοφ. “Από τον Μάρτιο, το ρωσικό ναυτικό οργανώνει καθημερινούς ανθρωπιστικούς διαδρόμους από τα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας μέχρι τα στενά του Βοσπόρου. Οι λεπτομερείς συντεταγμένες έχουν δημοσιοποιηθεί”.

Ο Ρώσος διπλωμάτης εξέφρασε επίσης ευγνωμοσύνη στην Τουρκία για τη βοήθειά της στην παροχή ασφάλειας στη ναυσιπλοΐα.

«Είμαστε ευγνώμονες στους Τούρκους εταίρους μας για την προσοχή τους στο θέμα της αποκατάστασης των παραδόσεων τροφίμων σε όλη τη Μαύρη Θάλασσα και για την ετοιμότητα που επέδειξε η Άγκυρα να αναζητήσει λύσεις», σημείωσε.

“Η επιτυχία μπορεί να επιτευχθεί μόνο υπό την προϋπόθεση ότι οι ουκρανικές αρχές συμφωνήσουν να συνεργαστούν εποικοδομητικά για το θέμα. Θα πρέπει να ξεκινήσουν αφαιρώντας τις νάρκες που έστησαν”, πρόσθεσε ο Αντόνοφ.

Ο πρέσβης είπε επίσης ότι το λιμάνι της Οδησσού δεν είναι το μόνο που μπορεί να εξυπηρετήσει για τη μεταφορά φορτίων από την Ουκρανία.

«Εκτός από την Οδησσό, υπάρχουν και άλλα λιμάνια παράδοσης ουκρανικών προϊόντων στο εξωτερικό», είπε ο Αντόνοφ. “Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας τις υποδομές στην Αζοφική Θάλασσα. Είμαστε έτοιμοι να διευκολύνουμε την ομαλή εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια που έχουμε υπό τον έλεγχό μας.”

“Υπάρχουν επίσης ευκαιρίες για χρήση διαδρόμων μεταφοράς μέσω της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Λευκορωσίας. Το μόνο πράγμα που απαιτεί η τελευταία -και μακράν η ευκολότερη από άποψη πρακτικής εφαρμογής- επιλογή είναι η άρση των κυρώσεων στα λευκορωσικά λιπάσματα”, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα εγγυάται την απρόσκοπτη διέλευση πλοίων που περιέχουν ουκρανικά σιτηρά εάν το Κίεβο καθαρίσει τις νάρκες από τα λιμάνια του και μπορεί να εγγυηθεί τις εξαγωγές μέσω των λιμανιών που ελέγχονται από τη Ρωσία, όπως το Μπερντιάνσκ και η Μαριούπολη.

Σύμφωνα με τον Ρώσο ηγέτη, η Ουκρανία μπορεί επίσης να εξάγει σιτηρά μέσω ξηράς με τη Λευκορωσία να είναι η πιο λογική οδός ακόμη για να γίνει αυτό, ενώ οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε αυτήν τη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης πρέπει να αρθούν. Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε επίσης ότι τα προβλήματα στην παγκόσμια αγορά τροφίμων ξεκίνησαν ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020. Απέρριψε τις κατηγορίες ότι η Ρωσία εμπόδιζε τα σιτηρά στα ουκρανικά λιμάνια.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...