Α. Αντόνοφ: Τα αμερικανικά drones συγκεντρώνουν δεδομένα για τις μελλοντικές επιδρομές του Κιέβου στη Ρωσία

Τα Αμερικάνικα UAV, MQ-9 Reaper που σταθμεύουν στην 110 ΠΜ στη Λάρισα
Φώτο Αρχείου / Τα Αμερικάνικα UAV, MQ-9 Reaper που σταθμεύουν στην 110 ΠΜ στη Λάρισα / Πηγή: Eurokinissi

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη συλλέγουν δεδομένα αναγνώρισης που θα χρησιμοποιηθούν από τις δυνάμεις του Κιέβου για τις μελλοντικές επιθέσεις τους στο ρωσικό έδαφος, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες Ανατόλι Αντόνοφ.

“Οι απαράδεκτες ενέργειες του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών σε κοντινή απόσταση από τα σύνορά μας προκαλούν ανησυχία. Γνωρίζουμε καλά τις αποστολές για τις οποίες χρησιμοποιούνται drones αναγνώρισης και κρούσης”, είπε ο πρεσβευτής σε ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε αμέσως μετά τη συντριβή του αμερικανικού drone MQ-9 Reaper το βράδυ της Τρίτης στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ρώσος διπλωμάτης επικαλέστηκε τον Συντονιστή Στρατηγικών Επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, που είπε ότι τα αμερικανικά UAV πραγματοποιούν αυτού του είδους τις υπερπτήσεις σε καθημερινή βάση.

“Τι κάνουν χιλιάδες μίλια μακριά από τις Ηνωμένες Πολιτείες; Η απάντηση είναι προφανής – συγκεντρώνουν πληροφορίες που αργότερα χρησιμοποιούνται από το καθεστώς του Κιέβου για να επιτεθούν στις ένοπλες δυνάμεις και το έδαφός μας”, είπε ο Αντόνοφ.

«Ας κάνουμε μια ρητορική ερώτηση: εάν, για παράδειγμα, ένα ρωσικό επιθετικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος εμφανιζόταν κοντά στη Νέα Υόρκη ή το Σαν Φρανσίσκο, πώς θα αντιδρούσαν η Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό των ΗΠΑ; Είμαι βέβαιος ότι ο στρατός των ΗΠΑ θα ενεργούσε με αδιάλλακτη τρόπο και δεν θα επέτρεπε την παραβίαση του εναέριου χώρου ή των χωρικών υδάτων της. Πιστεύουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταματήσουν να κάνουν οποιεσδήποτε ενέργειες κοντά στα ρωσικά σύνορα. Αντιλαμβανόμαστε τις ενέργειες που περιλαμβάνουν τη χρήση αμερικανικών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού ως καθαρά εχθρικές», πρόσθεσε ο Αντόνοφ.

Υπενθύμισε ότι η Ουάσιγκτον έχει ήδη προμηθεύσει το Κίεβο με όπλα αξίας 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

“Απλώς σκεφτείτε αυτόν τον αριθμό! Είναι απολύτως σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτές που οδηγούν την κατάσταση σε σκόπιμη κλιμάκωση με άμεση ένοπλη σύγκρουση”, είπε ο Ρώσος διπλωμάτης.

“Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό οι γραμμές επικοινωνίας να παραμείνουν ανοιχτές. Η Ρωσία δεν επιδιώκει αντιπαράθεση και τάσσεται υπέρ της ρεαλιστικής συνεργασίας προς το συμφέρον των λαών των χωρών μας”, είπε.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι τα ρωσικά συστήματα ελέγχου εναέριου χώρου εντόπισαν ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 την Τρίτη, το οποίο πετούσε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας προς τα κρατικά σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το drone πέταξε με τους αναμεταδότες του σβηστούς, παραβιάζοντας τα όρια του προσωρινού καθεστώτος εναέριου χώρου που καθορίστηκε για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση, που κοινοποιήθηκε σε όλους τους χρήστες του διεθνούς εναέριου χώρου και δημοσιεύτηκε σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι ως αποτέλεσμα γρήγορων ελιγμών, το drone είχε απώλεια ύψους και συγκρούστηκε με την επιφάνεια του νερού. Το υπουργείο τόνισε ότι τα ρωσικά αεροσκάφη δεν χρησιμοποίησαν όπλα, δεν ήρθαν σε επαφή με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος και επέστρεψαν με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της χώρας τους. Το MQ-9 Reaper είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνώρισης και κρούσης που αναπτύχθηκε από την General Atomics Aeronautical Systems. Φέρει κινητήρα turboprop και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα μεγαλύτερη από 400 χιλιόμετρα την ώρα. Η μέγιστη διάρκεια πτήσης είναι 24 ώρες. Το drone είναι ικανό να μεταφέρει πυραύλους αέρος-εδάφους και αέρος-αέρος, καθώς και βόμβες καθοδηγούμενες με

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...