Α. Τσίπρας: Αθώωση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών – Σιωπηρή συμφωνία για την αποστολή αμυντικού υλικού

Ο Α. Τσίπρας στη Βουλή - Συζήτηση για την Ουκρανία
Ο Α. Τσίπρας στη Βουλή – Συζήτηση για την Ουκρανία / Πηγή: Eurokinissi

Εκφράζοντας την «ανησυχία» του για ορισμένες πρωτοβουλίες -και όχι συνολικά, όπως ο ίδιος είπε- της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και αθωώνοντας ουσιαστικά τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τοποθετήθηκε σήμερα ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ανάγοντας παράλληλα τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ σε παράγοντα μιας διπλωματικής λύσης. 

Ξεπλένοντας ουσιαστικά την πολιτική των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στον ανταγωνισμό τους για τις σφαίρες επιρροής, που οδήγησε στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση αλλά κυρίως την ΕΕ να «αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα» για τον τερματισμό της επίθεσης και τη στήριξη της Ουκρανίας, «ώστε να ανοίξει ένας αξιόπιστος δρόμος διπλωματίας και ειρήνης».

Όσον αφορά την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία και αποσιωπώντας ότι αποτελεί κλιμάκωση της εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς με απρόβλεπτες συνέπειες για τον ελληνικό λαό, περιορίστηκε να κάνει κριτική στην κυβέρνηση γιατί δεν προηγήθηκε συνεδρίαση ή απόφαση του ΚΥΣΕΑ αλλά ήταν μία απόφαση ενός μόνο προσώπου, του πρωθυπουργού.

Προβλέποντας πως οδηγούμαστε σε έναν διπολικό κόσμο, μεταξύ μπλοκ κρατών, σημείωσε ότι η ΕΕ σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ενισχύσει την παρεμβατική της στάση και τη γεωπολιτική παρουσία της έναντι των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ αλλά και Ρωσίας – Κίνας, να αποκτήσει στρατηγική αυτονομία και να διαμορφώσει ένα σταθερό πανευρωπαϊκό πλαίσιο ελέγχου εξοπλισμών. 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...