Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε τη Δευτέρα σε συνέντευξή του στο κανάλι Happy TV ότι οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν όλες τις προσπάθειές τους για να πολεμήσουν τη Ρωσία.
«Ας μην είμαστε αφελείς. Οι ΗΠΑ δεν είναι στο πλευρό της Σερβίας», είπε. «Προσπαθούν να συμπεριφέρονται ορθολογικά, σοβαρά, ώστε να μην σπαταλούν ενέργεια και ισχύ σε κάποιον άλλον επειδή συγκεντρώνουν όλες τις προσπάθειές τους ενάντια στη Ρωσία».
Ο πρόεδρος είπε επίσης ότι «οι καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι σημαντικές για εμάς».
Ο Derek Chollet, σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι στις 12 Ιανουαρίου ότι η Σερβία θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία διαφορετικά η χώρα δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί.
Ο Βούτσιτς χαρακτήρισε νωρίτερα τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ως «δίκοπο μαχαίρι». Επεσήμανε ότι αναμένει μεγάλη πίεση στη Σερβία σε σχέση με το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και τις κυρώσεις στη Ρωσία. Ο Σέρβος πρόεδρος είπε ότι θα χρειαστεί κάτι πολύ περισσότερο από διπλωματική πίεση για να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.
Μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Βούτσιτς είπε σε ομιλία του στο έθνος, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι η Σερβία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά δεν θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. Ο πρόεδρος είπε ότι η δημοκρατία ανέστειλε προσωρινά τις ασκήσεις του στρατού και της αστυνομίας με όλους τους ξένους εταίρους. Επίσης, ότι η Σερβία θεωρεί τη Ρωσία και την Ουκρανία αδελφικά κράτη, λυπάται για όσα συμβαίνουν στην ανατολική Ευρώπη και είναι έτοιμη να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στο Κίεβο.