Α. Βρεττός: Καταδικαστέα κάθε παρεμπόδιση και τιμωρία άσκησης των δικαιωμάτων των στρατευμένων

Άγγελος Βρεττός
Φώτο Αρχείου / Άγγελος Βρεττός, δικηγόρος. Υπεύθυνος Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων. Δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής του ΠΑΜΕ στη δική της Χρυσής Αυγής – Στιγμιότυπο από τη δίκη 13/2/2020 / Πηγή: Eurokinissi

Η ελεύθερη και ανεμπόδιστη έκφραση άποψης, γνώμης, σκέψης και προβληματισμού, είναι αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα κάθε στρατευμένου. Τα δικαιώματα αυτά δεν αναστέλλονται, ούτε καταργούνται κατά την διάρκεια της θητείας του στρατευμένου, παραμένουν ενεργά και πρέπει να ασκούνται ελεύθερα. Η παρεμπόδιση έτσι άσκησης αυτών των δικαιωμάτων και η επιβολή κάθε είδους κατασταλτικής τιμωρίας και ποινής σε όσους δικαιωματικά ασκούν αυτά τα δικαιώματα τους, είναι πράξη νομικά και ουσιαστικά ανεπίτρεπτη και καταδικαστέα.

Στα πλαίσια αυτά αποτελεί υποχρέωση της Κυβέρνησης, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Διοικήσεων όλων των μονάδων, να σέβονται και να μην παρεμβαίνουν στην ελεύθερη άσκηση των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των στρατευμένων.

Παρά ταύτα τα κρούσματα τιμωρίας σε όσους στρατευμένους εκφράζουν ελεύθερα την άποψη που δεν αρέσει στην Κυβέρνηση είναι καθημερινά, πλην όμως καταδικάζονται από τον λαό και δεν κάμπτουν το φρόνημα και τα δικαιώματα των στρατευμένων.

Τέτοιο κρούσμα είναι η πρόσφατη τιμωρία με ποινή φυλάκισης 20 μέρες στρατευμένου στο 6Ο Ειδικό Τάγμα Εθνοφυλακής στη Ρόδο που του επέβαλε η Διοίκηση της μονάδας, επειδή εξέφρασε τις φιλειρηνικές του απόψεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας και την αντίθεση του σε κάθε είδους εμπλοκή της χώρας μας σ` αυτόν και τάχτηκε ενάντια στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Η έκφραση αυτή της γνώμης του στρατευμένου αποτελεί δικαίωμα του, που εκφράζει το δικαίωμα και το όφελος των στρατευμένων και του λαού μας για ζωή και ειρήνη. Δημιουργεί αισιοδοξία ,υπερηφάνεια σ` όλους τους στρατευμένους και συναντά μργάλη αποδοχή. Παρά ταύτα αυτή η φιλειρηνική γνώμη του στρατευμένου δεν άρεσε και η Διοίκηση του τον τιμώρησε με ποινή 20 μέρες φυλάκιση, ενέργεια προκλητική ,απαράδεκτη και καταδικαστέα.

Η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Διοίκηση της μονάδας ,φέρουν την κύρια και αποκλειστική ευθύνη για την επιβολή της άδικης αυτής τιμωρίας.

Είναι προφανές ότι ο στρατευμένος στα πλαίσια των δικαιωμάτων του καλόπιστα εξέφρασε την γνώμη του για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τα φιλειρηνικά του αισθήματα και τίποτε άλλο. Κάθε άλλη προσπάθεια για άλλη ερμηνεία και άλλη διάσταση στην σαφή και καθαρή αυτή έκφραση της γνώμης του στρατευμένου, από οποιονδήποτε, είναι προσχηματική, αβάσιμη και ενάντια στην όλη αλήθεια και γνωστή πραγματικότητα.

Μέλημα διαχρονικά των Κυβερνήσεων είναι με το πρόσχημα του επιχειρήματος της «στρατιωτικής πειθαρχίας», να εκφοβίσουν τους στρατευμένους και να τους στερήσουν το αναφαίρετο δικαίωμα τους να εκφράζουν ελεύθερα τους προβληματισμούς ,τις απόψεις τους και να διεκδικούν. Την περίοδο αυτή η ελεύθερη έκφραση και γνώμη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την δηλούμενη από την κυβέρνηση αμέριστη κάθε είδους συμμετοχή της χώρας μας σ` αυτόν, είναι βέβαιο ότι ενοχλεί και πρέπει να κατασταλεί με κάθε τρόπο. Αυτόν τον σκοπό και στόχο έχει και η επιβολή της τιμωρίας με φυλάκιση στον στρατευμένο νέο, που δικαιωματικά εξέφρασε την γνώμη του ενάντια στα παραπάνω.

Η άσκηση των συνταγματικών κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των στρατευμένων δεν μπορεί και δεν πρέπει εκδικητικά να τιμωρείται γιατί και μόνο είναι αντίθετη με την πολιτική της κάθε Κυβέρνησης και ενοχλεί.

Η άσκηση των δικαιωμάτων του στρατευμένου συναντά την αποδοχή όλων των στρατευμένων νέων της χώρας και του λαού μας.

Η απαράδεκτη, καταδικαστέα και άδικη ποινή που του επιβλήθηκε και που είναι βέβαιο ότι θα συναντήσει την μαζική πλατιά καταδίκη όλων των στρατευμένων, του εργατικού και λαϊκού κινήματος ,των σωματείων, των σπουδαστικών και φοιτητικών συλλόγων, αποτελεί ένα επικίνδυνο περιστατικό και πρέπει άμεσα να ανακληθεί.

Άγγελος Βρεττός
Δικηγόρος,
Υπεύθυνος της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τα Δικαιώματα των Στρατευμένων

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...