Αχαΐα: Σύσκεψη στη χτυπημένη – από τις πυρκαγιές – περιοχή της Ζήρειας

Πυροσβεστική - Πυρκαγιά - Δάσος - Καταστροφές από την πυρκαγιά στην Ζήρια Αχαΐας, Κυριακή 1 Αυγούστου 2021.
Καταστροφές από την πυρκαγιά στην Ζήρια Αχαΐας, Κυριακή 1 Αυγούστου 2021. (EUROKINISSI)

Την άμεση ανάγκη κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων στις πλειγήσες περιοχές από τις τελευταίες καταστροφικές πυρκαγιές (λόγω και του ανάγλυφου του εδάφους), καθώς και καταβολής αποζημιώσεων στους πληγέντες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, επισήμανε σε σύσκεψη που οργάνωσαν οι Κομματικές Οργανώσεις Αιγιαλείας της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, ο Νίκος Καραθανασόπουλος μέλος της ΚΕ και βουλευτής του νομού, Νίκος Καραθανασόπουλος. Η σύσκεψη πραγματιοποιήθηκε στη Ζήρεια, το βράδυ της Παρασκευής, με τη συμμετοχή αρκετού κόσμου.

Πρόκειται για συνέχεια των παρεμβάσεων της Κομματικής Οργάνωσης Αχαΐας του ΚΚΕ μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν το προηγούμενο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή και στην οποία παρευρέθηκαν επίσης, ο πρόεδρος του Δημορικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Γιώργος Ντίνος και της Τοπικής Κοινότητας Ζήρειας, Βασίλης Γλωσσίδης.

Ο κ. Ντίνος ζήτησε τη συνδρομή και βοήθεια του ΚΚΕ ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών αλλά και να καταβληθούν οι απαραίτητες αποζημιώσεις στους πληγέντες. Από την πλευρά του, ο κ. Γλωσσίδης, αναφέρθηκε στις ζημιές, που εκτιμάται ότι ανέρχονται σε χιλιάδες στρέμματα και αφορούν κατά κύριο λόγο σε ελαιόδεντρα, λιγότερο αμπέλια και τουλάχιστον δύο στάνες. Τόνισε δε, ότι οι καταστροφές στα ελαιόδεντρα στην πλειονότητά τους ήταν ολοκληρωτικές, αφού κάηκαν ολοσχερώς και λόγω της ξηρασίας που επικρατούσε πριν τις πυρκαγιές.

Την έλλειψη αντιπυρικών έργων κατήγγειλαν αρκετοί κάτοικοι. Σημείωσαν ότι οι ζημιές ήταν πολύ μεγάλες ειδικά στις περιοχές Μπούκα, Ακονία, Πεύκα και Μπαρμπουνέϊκα, τόνισαν ότι αυτές θα είχαν αποφευχθεί, αν είχαν γίνει τα απαραίτητα έργα. Όπως καταγγέλθηκε μάλιστα, η φωτιά θεωρείτο ότι ήταν υπό έλεγχο όταν επεκτάθηκε από μια αναζωπύρωση σε έκταση που θα έπρεπε να είχαν γίνει – πολλούς μήνες πριν – έργα καθαρισμού.

Αναφορά έγινε επίσης, στα προβλήματα και κατά την προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς, όπου λόγω των διακοπών ηλεκτροδότησης δεν λειτουργούσαν τα αντλιοστάσια και οι πυροσβεστικοί κρουνοί, εφόσον δεν έχει πλοβλεφθεί ως σήμερα να υπάρχουν γεννήτριες για ώρες ανάγκης.

Από την πλευρά του ο Νίκος Καραθανασόπουλος, τόνισε την ανάγκη άμεσης καταγραφής των ζημιών, αποζημίωσης των πληγέντων για τις καταστροφές που υπέστησαν στις περιουσίες τους (σπίτια, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο), αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος για τους πλήγέντες αγρότες και επαγγελματίες. Επισήμανε την έλλειψη συντονισμού των αρμόδιων υπηρεσιών του κρατικού μηχανισμού κατά την προσπάθεια κατάσβεσης, αλλά και της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και απουσίας ολοκληρωμένου σχεδιασμού αντιπυρικής προστασίας.

Επισήμανε επίσης την ανάγκη άμεσης έναρξης των εργασιών αντιπλημμυρικής προστασίας και μέτρων για όλες τις περιοχές που χτυπήθηκαν από τις τελευταίες πυρκαγιές και στην Αχαΐα.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...