Άδεια ειδικού σκοπού: Διευκρινίσεις για τη περίοδο από 1η Ιούνη και μετά

Λιμενικό σκάφος
Φώτο Αρχείου / Πηγή: EUROKINISSI

Πολλή συζήτηση έχει γίνει τους τελευταίους μήνες για την άδεια ειδικού σκοπού. Πρόκειται για την άδεια που δικαιούνταν εργαζόμενοι που είχαν παιδιά κάτω των 13 χρονών. Το δικαίωμα αυτό, το είχαν οι εργαζόμενοι γονείς από την ημέρα που έκλεισαν τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί λόγω της πανδημίας.

Βεβαίως σε πολλές περιπτώσεις εργοδότες παραβίασαν το δικαίωμα αυτό με διάφορους γνωστούς πλάγιους τρόπους αλλά και ευθέως. Κι αν κάποιος πιστεύει ότι αυτό αφορά μόνο στον ιδιωτικό τομέα, εκεί που βασιλεύει δηλαδή η εργοδοτική τρομοκρατία… πλανάται. Ας ρωτήσει ποιος, για παράδειγμα ή καλύτερα πόσοι λιμενικοί κατάφεραν να κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος

Τώρα που τα δημοτικά ανοίγουν βγήκαν και οι νέες διευκρινίσεις

Σε διαδικασία ολοκλήρωσης μπαίνει το μέτρο της άδειας ειδικού σκοπού στο δημόσιο για τους γονείς με μικρά παιδιά. Όπως ανακοίνωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, με το άνοιγμα των Δημοτικών και των παιδικών σταθμών, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να επιστρέψουν στις εργασίες τους (σ.σ. παρότι δεν θα λειτουργήσει το ολοήμερο σχολείο).

Υπάρχει μια εξαίρεση, η οποία αφορά την ειδική άδεια που δίνεται σε πέντε κατηγορίες υπαλλήλων. Πρόκειται για μια “ειδική άδεια”, γιατί υπάγονται σε κατηγορίες εργαζομένων “υψηλού κινδύνου” και για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους θα συνεχιστεί η τηλεργασία.

Μετά το άνοιγμα των σχολείων, τη Δευτέρα, άδεια ειδικού σκοπού μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι γονείς μόνο για τις ημέρες που τα παιδιά δεν μπορούν να πάνε σχολείο, γιατί το τμήμα τους λειτουργεί εκ περιτροπής.

Δηλαδή οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα πηγαίνουν στην εργασία τους τις ημέρες που τα παιδιά πάνε στο σχολείο. Αυτό θα συνεχιστεί μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους.

Αν ακούει το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος… Ακόμη δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού οι λιμενικοί!!!

Δείτε ακόμα...