Αφγανιστάν: Η Μόσχα προσκαλεί σε συνάντηση την κυβέρνηση Ταλιμπάν

Ο ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου για το Αφγανιστάν Ζαμίρ Καμπούλοφ ανακοίνωσε ότι η Μόσχα σκοπεύει να προσκαλέσει και την κυβέρνηση των Ταλιμπάν στη συνάντηση που διοργανώνει για το Αφγανιστάν, στις 20 Οκτώβρη.

Πρόκειται για συνάντηση τετραμερούς σχήματος που άρχισε να συναντιέται το 2017, με τη συμμετοχή Ρωσίας, Κίνας, ΗΠΑ και Πακιστάν.

Σύμφωνα με το ΙTAR TASS, ο Καμπούλοφ αναφέρθηκε και σε «διάφορα άλλα αφγανικά κόμματα» που επίσης θα προσκληθούν. Στο μεταξύ, η Μόσχα επιδιώκει να αναβαθμίσει τη γεωπολιτική της επιρροή στην Κεντρική Ασία επαναφέροντας και τη πρότασή της για τη σύσταση νέου σχήματος (3+3) με χώρες από την ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου – Αρμενία, Γεωργία και Αζερμπαϊτζάν – αλλά και τη συμμετοχή τριών «μεγάλων γειτόνων» τους, τις Ρωσία, Τουρκία, Ιράν. Οπως δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, μετά από συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του Χοσεϊν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, το νέο σχήμα θα ασχοληθεί με ζητήματα ασφάλειας αλλά και τη συνεργασία τους σε Οικονομία και Μεταφορές.

ΟΗΕ: Ειδικός εισηγητής για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συμφώνησε σήμερα να διορίσει έναν ειδικό εισηγητή για το Αφγανιστάν για να ερευνήσει παραβιάσεις που πραγματοποιούνται από τους Ταλιμπάν και από άλλα εμπλεκόμενη μέρη της σύγκρουσης στη χώρα.

Υπέρ του ψηφίσματος που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισαν 28 κράτη και πέντε κατά – συμπεριλαμβανομένων της Κίνας, του Πακιστάν και της Ρωσίας, ενώ 14 κράτη ψήφισαν παρών στο Συμβούλιο των 47 κρατών.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, ένας ειδικός εισηγητής για το Αφγανιστάν θα ξεκινήσει να εργάζεται τον Μάρτιο και θα υποστηρίζεται από ειδικούς του ΟΗΕ στη νομική ανάλυση, στην εγκληματολογική έρευνα και τα δικαιώματα των γυναικών. Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ έχει ήδη εντολή από το Συμβούλιο να παρακολουθεί την κατάσταση στο Αφγανιστάν μέχρι τον Μάρτιο.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...