Αφγανιστάν: «Μακροπρόθεσμα σχέδια ανοικοδόμησης» διαθέτει η Κίνα

Καμπούλ - Αφγανιστάν

«Εκτός από την έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια, μετά τις περσινές πολιτικές αλλαγές και μετά τον σεισμό (στις 22/6) έχουμε επίσης μακροπρόθεσμα σχέδια ανοικοδόμησης», δήλωσε ο πρέσβης της Κίνας στην Καμπούλ, Γουάνγκ Γιου, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Ο Γουάνγκ είπε ότι προτεραιότητα αποτελεί η αύξηση του διμερούς εμπορίου, αλλά και επενδύσεις σε τομείς όπως η αφγανική αγροτική καλλιέργεια, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον μεγάλο ορυκτό πλούτο της χώρας. Τόνισε ότι προχωρούν και οι συνομιλίες για δύο μεγάλες επενδύσεις σε πολύ μεγάλα κοιτάσματα, όπως το κοίτασμα χαλκού Aϊνακ στο νότιο Αφγανιστάν, το οποίο γεωλόγοι χαρακτηρίζουν ένα από τα σημαντικότερα του είδους του στον κόσμο.

Επίσης, σχολιάζοντας τα αφγανικά αποθέματα, που παραμένουν δεσμευμένα σε δυτικές – κυρίως αμερικανικές – τράπεζες, ο Γουάνγκ επανέλαβε ότι «η Κίνα πάντα θεωρούσε πως τα χρήματα αυτά ανήκουν στον αφγανικό λαό (…) Πάντα ζητούσε από τη διεθνή κοινότητα την αποδέσμευσή τους».

Σημειωτέον, συζήτηση για μια ενδεχόμενη αποδέσμευση έστω ορισμένων κεφαλαίων του Αφγανιστάν έγινε πρόσφατα στην Ντόχα του Κατάρ ανάμεσα σε αντιπροσωπείες των Ταλιμπάν και της αμερικανικής κυβέρνησης, με φόντο τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό, τον οποίο, φυσικά, ιμπεριαλιστικά κέντρα έσπευσαν να επικαλεστούν προκειμένου να εκφράσουν ετοιμότητα για «στήριξη στον αφγανικό λαό».

Την περασμένη Παρασκευή ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, Χ. Αχουντζάντα, μίλησε σε μεγάλη συνάντηση φυλάρχων και θρησκευτικών ηγετών στην Καμπούλ, η τελική ανακοίνωση της οποίας καλεί σε διεθνή αναγνώριση του «Ισλαμικού Εμιράτου».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...