Αφγανιστάν: Ξεκίνησε σήμερα η τελευταία φάση της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων

Αφγανιστάν

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν σήμερα επισήμως την απόσυρση και των τελευταίων στρατιωτών τους από το Αφγανιστάν, η οποία γίνεται στο πλαίσιο της αναδιάταξης των αμερικανικών δυνάμεων με το με το βλέμμα στη διαπάλη με την Κίνα και με ζητούμενο από την Ουάσιγκτον να διατηρήσει και την «επόμενη μέρα» όσα «κερδήθηκαν» μέσα από την 20ετή στρατιωτική επέμβαση.

Στην πραγματικότητα, η διαδικασία της αποχώρησης είναι ήδη σε εξέλιξη, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους στο Αφγανιστάν και η ημερομηνία της 1ης Μαΐου είναι πάνω από όλα συμβολική. Πρόκειται για την προθεσμία που επιλέχθηκε στην συμφωνία η οποία υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2020 στη Ντόχα του Κατάρ με τους Ταλιμπάν από την πρώην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Τις τελευταίες ημέρες, ο ουρανός πάνω από την Καμπούλ και την αεροπορική βάση στο Μπαγκράμ είναι περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως γεμάτος με αμερικανικά ελικόπτερα, που έχουν επιφορτιστεί με την προετοιμασία αυτής της μεγάλης αποχώρησης, η οποία θα γίνει έως τις 11 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία της 20ης επετείου των επιθέσεων του 2001.

Η απόσυρση στρατευμάτων της αποστολής «Resolute Support» του ΝΑΤΟ ξεκίνησε την Πέμπτη.

Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας είναι σήμερα σε κατάστασης υψηλής επιφυλακής, φοβούμενες επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων την ώρα της αποχώρησής τους. «Οι Αμερικανοί ξεκινούν επισήμως την αποχώρησή τους από την 1η Μαΐου και οι Ταλιμπάν μπορεί να κλιμακώσουν τη βία», δήλωσε ο εκτελών χρέη υπουργού Εσωτερικών Χαγιατουλάχ Χαγιάτ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...