Αφγανιστάν: Ξεπέρασαν τους 1000 οι νεκροί – Έκκληση για διεθνή βοήθεια

Σεισμός στο Αφγανιστάν
Σεισμός στο Αφγανιστάν

Έκκληση για διεθνή βοήθεια απευθύνουν οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, καθώς η χώρα προσπαθεί να διαχειριστεί τις συνέπειες του καταστροφικού σεισμού των 6,1 Ρίχτερ που την έπληξε την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσαν τη δημοσιότητα οι αρχές, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 1.500 τραυματίστηκαν. Άγνωστοι αριθμοί είναι θαμμένοι στα ερείπια ερειπωμένων, συχνά κτισμένων με λάσπη σπιτιών.

Οι προσπάθειες διάσωσης εμποδίζονται από τη σφοδρή βροχόπτωση και την έλλειψη πόρων.

Η νοτιοανατολική επαρχία Πάκτικα έχει πληγεί περισσότερο και ο ΟΗΕ προσπαθεί να παράσχει έκτακτο καταφύγιο και επισιτιστική βοήθεια.

Επιζώντες και διασώστες είπαν στο BBC για χωριά που καταστράφηκαν ολοσχερώς κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, για κατεστραμμένους δρόμους και πύργους κινητής τηλεφωνίας – και για τους φόβους τους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί περαιτέρω.

Ο Αμπντούλ Καχάρ Μπαλκί, ανώτερος αξιωματούχος των Ταλιμπάν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί οικονομικά να βοηθήσει τους ανθρώπους στον βαθμό που χρειάζεται». Όπως ανέφερε, οργανώσεις βοήθειας, γειτονικές χώρες και μεγάλες δυνάμεις βοήθησαν, και πρόσθεσε ότι «η βοήθεια πρέπει να κλιμακωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, επειδή πρόκειται για έναν καταστροφικό σεισμό που δεν έχει βιωθεί εδώ και δεκαετίες».

Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι η υπηρεσία έχει «κινητοποιηθεί πλήρως» για την καταστροφή. Ομάδες υγείας, ιατρικές προμήθειες, τρόφιμα και καταφύγια έκτακτης ανάγκης κατευθύνονταν προς τη ζώνη του σεισμού, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...