Στο γεγονός ότι η κυβέρνηση νομοθετεί για τους επενδυτές στον κλάδο της Ενέργειας και όχι για την ικανοποίηση της ανάγκης του λαού για φθηνό ρεύμα στάθηκε η Αφροδίτη Κτενά, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης με τίτλο «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης Ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων Ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων».
Όπως εξήγησε, πιο συγκεκριμένα, οι επιδιώξεις του νομοσχεδίου σχετίζονται και με τους στόχους του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο, με τη σειρά του, αποτελεί την εξειδίκευση των στόχων της ΕΕ για το κλίμα και την Ενέργεια στην Ελλάδα. Σημείωσε ότι στην ανάγκη η χώρα να γίνει καθαρός εξαγωγέας Ενέργειας κυρίως από ΑΠΕ, σχεδιάζεται να δοθούν 95 δισ. ευρώ μέχρι το 2030. Πρόσθεσε ότι το κόστος της «πράσινης μετάβασης» θα το επωμιστούν αυτοί που αδυνατούν να πληρώσουν κάθε μήνα τους λογαριασμούς ρεύματος, υπενθυμίζοντας ότι μέσα από το ΕΣΕΚ ομολογείται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται το κόστος του ρεύματος.
Η Αφρ. Κτενά ανέδειξε, επίσης, ότι το νομοσχέδιο συζητείται με φόντο την πρωτοφανή ένταση των ανταγωνισμών ανάμεσα σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα για Ενέργεια και δρόμους μεταφοράς, με το φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ, για παράδειγμα, να υποτάσσονται στους επικίνδυνους σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσία – Κίνα. Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι αυτούς τους στόχους και τις πολιτικές της ΕΕ υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συμφωνία και των άλλων κομμάτων, όπως και με τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.
Η βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε πως «οι προτεραιότητες τίθενται με βάση τις επενδύσεις και την απόδοσή τους», συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση νομοθετεί ανάλογα με το συμφέρον των επενδυτών που ενδιαφέρονται για το κέρδος, το οποίο περνά πάνω από τις ζωές του λαού.
Στηλίτευσε και το γεγονός ότι αν και η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί βασική λαϊκή ανάγκη, μετατρέπεται σε εμπόρευμα μόνο και μόνο για να έχει εγγυημένα κέρδη όποιος επενδύσει σε αυτήν.
Η Αφρ. Κτενά κατήγγειλε το νομοσχέδιο ως «ακραία ταξικό», ενώ αντίτεινε την πρόταση του ΚΚΕ που συνίσταται, μεταξύ άλλων, στην απαλλαγή του εμπορίου ρύπων, στην πλήρη αξιοποίηση ενεργειακών πηγών και αποθεμάτων λιγνίτη, στην κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων και στην αξιοποίηση ΑΠΕ με ορθή απονομή και τοποθέτηση και στην αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς «που μυρίζουν μπαρούτι».