Αφρικανικής Ένωση: Χαιρετίζει τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών της Ουκρανίας

Γιοχάνεσμπουργκ, Νότιος Αφρική
Φώτο Αρχείου / Γιοχάνεσμπουργκ, Νότιος Αφρική / Πηγή: Jacques Nel @jcqspht

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS από την Πρετόρια, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φακί Μαχαμάτ χαιρέτισε την υπογραφή συμφωνίας για τη δημιουργία διαδρόμου για τη μεταφορά γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία, που υπογράφηκε την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη.

«Ο Μούσα Φακί Μαχαμάτ χαιρετίζει την υπογραφή από τη Ρωσία και την Ουκρανία της συμφωνίας υπό την αιγίδα του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες σχετικά με την εξαγωγή σιτηρών και γεωργικών προϊόντων μέσω της Μαύρης Θάλασσας», αναφέρεται σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του οργανισμού.

Μια δέσμη συμφωνιών με στόχο την επίλυση του προβλήματος των προμηθειών τροφίμων και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές υπεγράφη στις 22 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με το μνημόνιο Ρωσίας-ΟΗΕ, τα Ηνωμένα Έθνη αναλαμβάνουν να εργαστούν για την άρση των αντιρωσικών περιορισμών που εμποδίζουν τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων. Ένα άλλο έγγραφο προβλέπει μηχανισμό εξαγωγής σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας που ελέγχονται από την Ουκρανία. Μια συμφωνία μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και Ηνωμένων Εθνών προβλέπει τη δημιουργία ενός τετραμερούς συντονιστικού κέντρου για την επιθεώρηση πλοίων που μεταφέρουν σιτηρά για την πρόληψη του λαθρεμπορίου όπλων και τον αποκλεισμό προκλήσεων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φακί Μαχαμάτ δήλωσε νωρίτερα ότι η ήπειρος υπέφερε πολύ από την κρίση στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε αύξηση των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων για τον αφρικανικό πληθυσμό. Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές σιταριού και άλλων σιτηρών της Αφρικής, καθώς και λιπασμάτων και καυσίμων. Λόγω των διαταραχών του εφοδιασμού, που προκλήθηκαν από τις δυτικές κυρώσεις, οι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων στην Αφρική έχουν εκτοξευθεί από τον Φεβρουάριο.

Δείτε ακόμα...