Αφροδίτη Κτενά για Νέο Αναπτυξιακό Νόμο: Για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι, οι πολλοί, πρέπει να χάσει το κεφάλαιο!

Άλλον έναν αναπτυξιακό νόμο προσαρμοσμένο στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εποχή στροφής στην πολεμική οικονομία με «δωράκια» στο μεγάλο κεφάλαιο και στην ανάγκη του για ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως εξήγησε η Αφροδίτη Κτενά, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας σε συνεδρίαση της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με τροποποιήσεις στον τελευταίο Αναπτυξιακό Νόμο. 

Όπως είπε, πιο συγκεκριμένα, στα κοινά χαρακτηριστικά ανάμεσα στα δύο αναπτυξιακά νομοσχέδια που έχει φέρει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση της ΝΔ συγκαταλέγονται τα κίνητρα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για κερδοφόρες επενδύσεις σε συγκεκριμένους κλάδους μέσω επιδοτήσεων, φοροαπαλλαγών και φθηνού δανεισμού. 

Πρόσθεσε ότι οι αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο, δηλαδή στην ιεράρχηση κλάδων με βάση τις επιδιώξεις της αστικής τάξης και των κομμάτων της για την τόνωση της καπιταλιστικής οικονομίας και της κερδοφορίας συγκεκριμένων καπιταλιστικών επιχειρήσεων, έχουν «χαμένους» και «κερδισμένους», με τους εργαζόμενους, όμως, σε οποιαδήποτε περίπτωση να βρίσκονται στον άσσο, είτε απασχολούνται σε κλάδους που ευνοούνται, είτε σε κλάδους που κρίνεται ότι πρέπει να καταστραφούν, φέρνοντας εδώ το χαρακτηριστικό παράδειγμα της απολιγνιτοποίησης και της ΛΑΡΚΟ.

Μάλιστα, επισήμανε ότι αποτελούν «ουτοπία» οι αναφορές της κυβέρνησης για ανάπτυξη που θα μπορεί να ικανοποιήσει και την ανάγκη των επιχειρηματικών ομίλων για κέρδη, αλλά και δήθεν θα βελτιώνει τις συνθήκες ζωής και εργασίας του λαού, πόσο μάλλον στις σημερινές συνθήκες όξυνσης των σφοδρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, κυρίως αυτού των ΗΠΑ με την Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, και σε συνθήκες που η ευρωπαϊκή οικονομία μετατρέπεται σε πολεμική ως στρατηγικής θωράκισης σε νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση, αλλά και πολεμικής προετοιμασίας. Διευκρίνισε ότι αν και ο προηγούμενος αναπτυξιακός νόμος επικεντρωνόταν στο «ξεκοκάλισμα του Ταμείου Ανάκαμψης» και το σημερινό νομοσχέδιο εστιάζει στο «μεγάλο φαγοπότι» που «κερνά» το πρόγραμμα δισεκατομμυρίων αντλούμενων από τις τσέπες των λαών της Ευρώπης ReArm Europe, ωστόσο εξακολουθούν να ενισχύονται οι όμιλοι σε ΑΠΕ και Τουρισμό. 

Η Αφρ. Κτενά σημείωσε ότι με το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο προβλέπεται «προσαρμογή επενδυτικών καθεστώτων» προς όφελος των μονοπωλίων με εισαγωγή νέων, σύγχρονων και πιο ευέλικτων τεχνολογιών, αλλά και με εκμετάλλευση εργαζομένων και περιβάλλοντος σε περιοχές που είχαν συρρικνωθεί δημογραφικά και γεωγραφικά, σχολιάζοντας, εδώ, πως ήδη έχει αρχίσει να αλλάζει χέρια η χρήση γης ιδιαίτερα στο βόρειο κομμάτι της χώρας. Υπογραμμίζοντας την επιλεκτική ανικανότητα που χαρακτηρίζει το αστικό κράτος όταν καλείται να ικανοποιήσει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων εις βάρος εκείνων του λαού, συμπλήρωσε ότι τη στιγμή που δίνεται περισσότερη ευελιξία και παρακάμπτεται η γραφειοκρατία του δημοσίου για τις μεγάλες επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή σέρνονται οι διαδικασίες για την απόδοση συντάξεων, παράδειγμα, ή για την πραγματοποίηση αντισεισμικών ελέγχων. 

Ειδική αναφορά έκανε και στο θράσος που επέδειξαν αχόρταγοι επενδυτές κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ζητώντας ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία με λιγότερους ελέγχους, περισσότερη ασυδοσία και περισσότερο ζεστό κρατικό χρήμα από την τσέπη των φορολογούμενων, μα κυρίως τζάμπα εργασία, καλώντας να μην αποτελεί κριτήριο για επενδύσεις το πλήθος των θέσεων εργασίας, αλλά η παραγωγικότητα, δηλαδή η περαιτέρω ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων! Έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν και «η όποια αποτυχία απρόβλεπτων εξελίξεων να μην χρεώνεται στην επιχείρηση», επιδιώκοντας, έτσι, να ανοίξουν παράθυρο για τη μετακύλιση του όποιου βάρους για ακόμα μια φορά στην πλάτη των εργαζομένων! 

Τέλος, η Αφρ. Κτενά υπογράμμισε πως δίκαιη ανάπτυξη για τον λαό δεν μπορεί να επιτευχθεί στο έδαφος του καπιταλισμού, αλλά στο πλαίσιο μιας κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας, με τον λαό αφέντη στον τόπο του και με κριτήριο την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών βάσει και των δυνατοτήτων που υπάρχουν από την εξέλιξη της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. «Για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι, οι πολλοί πρέπει να χάσει το κεφάλαιο!», ανέφερε χαρακτηριστικά και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια σειρά μέτρα που μπορούν πραγματικά να ανακουφίσουν τους εργαζόμενους, τον λαό και τη νεολαία σε κάθε πτυχή της ζωής τους. 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...