Αφροδίτη Κτενά: Η ίδρυση ιδιωτικών και η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων είναι οι δύο όψεις του Πανεπιστημίου της αγοράς

Η ίδρυση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων από τη μία και η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου Πανεπιστημίου από την άλλη, είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, του Πανεπιστημίου της αγοράς, σημείωσε στη δευτερολογία της η Αφροδίτη Κτενά, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας σήμερα, στην 4η συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής. 

Όπως τόνισε, το νομοσχέδιο επιφέρει «την αυτοχρηματοδότηση και ανταποδοτικότητα στα δημόσια Πανεπιστήμια, τον ανταγωνισμό κι όποιος αντέξει! Είναι αναχρονιστικό και αντικοινωνικό, το ΚΚΕ θα το καταψηφίσει μέσα στη Βουλή και θα το αντιπαλέψει έξω από τη Βουλή μαζί με την πλειοψηφία του λαού που το έχει ήδη καταδικάσει». 

Στη συνέχεια, η Αφ. Κτενά έκανε «φύλλο και φτερό» στην κυριολεξία τα άρθρα του νομοσχεδίου που η κυβέρνηση τα εμφανίζει ως ενίσχυση του δημόσιου Πανεπιστημίου, αποκαλύπτοντας πως τελικά εξυπηρετούν το ακριβώς αντίθετο. 

Σημείωσε πως το νομοσχέδιο προετοιμάζει το έδαφος για την αυτονόμηση των δημόσιων Πανεπιστημίων από την κρατική χρηματοδότηση, το οποίο ξεκάθαρα αναφέρεται στο άρθρο 46 όπου τονίζεται πως «η κοσμητεία οφείλει ν’ αναζητά πόρους». «Αυτό εννοείτε όταν λέτε ότι πρέπει να υπάρξει απελευθέρωση από την κρατική γραφειοκρατία», σημείωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε πως ακόμα η κυβέρνηση προωθεί τη σύμπραξη δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων, την κατάργηση του ενιαίου τρόπου  εισαγωγής, την επιβολή νέων εμποδίων στη μόρφωση των παιδιών της λαϊκής οικογένειας.

Ακόμη, το νομοσχέδιο φέρνει δίδακτρα και τη λογική της ανταποδοτικότητας και στα δημόσια Πανεπιστήμια, παραβιάζει το Σύνταγμα με προκλητικό τρόπο.

Επίσης, με το νομοσχέδιο μεταφέρονται αρμοδιότητες από συλλογικά σε μονοπρόσωπα όργανα, εμπορευματοποιείται παραπέρα η έρευνα, κοστολογούνται τα προγράμματα σπουδών για την προσέλκυση πελατείας από το εξωτερικό, ανοίγοντας έτσι  την πόρτα για επιβολή διδάκτρων στα προπτυχιακά, μέσω των διδάκτρων που θα πληρώνουν οι αλλοδαποί φοιτητές ενώ εισάγει τη διαφορά τελών φοίτησης και στα μεταπτυχιακά.

Τέλος, κατήγγειλε ότι επιπτώσεις θα έχει στους μισθούς των πανεπιστημιακών καθώς και στα δικαιώματα των ερευνητών, με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση των ερευνητικών κέντρων.  

Στην αρχή της συνεδρίασης, έγινε ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου, όπου υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της κυβέρνησης. Με επιφύλαξη τοποθετήθηκαν τα κόμματα «Ελληνική Λύση» και «Πλεύση Ελευθερίας», κατά ψήφισαν τα υπόλοιπα κόμματα. 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...