Να καταργηθεί και να μην ισχύσει φέτος η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ζήτησε η βουλευτής του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά, κατά την συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης που συζητήθηκε σήμερα, στη Βουλή.
Όπως σημείωσε, είναι ένας επιπλέον κόφτης στην πρόσβαση χιλιάδων μαθητριών και μαθητών στα πανεπιστήμια, ειδικά των λαϊκών οικογενειών και ειδικά φέτος που σημειώθηκε ένα φιάσκο λόγω της πολύ υψηλής δυσκολίας των θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων σε μια σειρά μαθήματα.
Την εμμονή της κυβέρνησης στην εφαρμογή του μέτρου ως «συνειδητή και απολύτως σωστή και επιβεβλημένη» εξέφρασε στην απάντησή της η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή, αγνοώντας ότι επιφέρει αποκλεισμό των παιδιών των λαϊκών οικογενειών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επικαλέστηκε σχετικές προτάσεις των πανεπιστημίων, προκειμένου να διασφαλίζεται η ολοκλήρωση των σπουδών αλλά και η οικονομική αυτοτέλεια των Πανεπιστημίων, χωρίς ν΄ αναφέρει πάντως ότι αυτή η οικονομική αυτοτέλεια επιβάλλεται από την κυβέρνηση με τη μείωση της χρηματοδότησης και οδηγώντας τα πανεπιστήμια ν΄ αναζητούν πόρους αλλά και να περικόπτουν δαπάνες, άρα και τον αριθμό των εισακτέων.
Αυτό επισήμανε άλλωστε στη δευτερολογία της και η βουλευτής του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι ούτε η ποιότητα σπουδών, ούτε οι αιώνιοι φοιτητές, ούτε η εύρεση εργασίας μετά το Πανεπιστήμιο, έχουν να κάνουν με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Εάν μας ενδιαφέρουν αυτά, σημείωσε, θα έπρεπε να χρηματοδοτηθούν γενναία τα Πανεπιστήμια, να ανοίγουν τμήματα με ζήτηση, να στελεχωθούν με μόνιμο επιστημονικό προσωπικό και να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες υποδομές.
Οσον αφορά το αυτοδιοίκητο, κατήγγειλε πως αυτό στην πράξη σημαίνει, περιστολή αντί ενίσχυσης της χρηματοδότησης, οπότε και τα Πανεπιστήμια αναγκάζονται να επιλέγουν λιγότερους φοιτητές, αποκλείοντας έτσι τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών.