Να μην προχωρήσει η σχεδιαζόμενη μεταφορά και υπαγωγή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, όπως προβλέπεται με νομοσχέδιο που βρίσκεται υπό συζήτηση στη Βουλή, αλλά και να ενισχυθεί με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και σταθερή κρατική χρηματοδότηση, ζήτησε η βουλευτής του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά, κατά τη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης.
Όπως τόνισε, ο σχεδιασμός αυτός προκαλεί έντονη ανησυχία για τη συνέχιση της λειτουργίας του Αστεροσκοπείου και εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την πραγματική στόχευση της συγκεκριμένης διάταξης, αφού η δραστηριότητά του εκτείνεται κατά 85% περίπου σε τομείς που δεν έχουν συνάφεια με το έργο του υπουργείου.
Ακόμα επισήμανε ότι η απόσπασή του από τον ερευνητικό ιστό της χώρας, θα αλλοιώσει την ερευνητική φυσιογνωμία του Αστεροσκοπείου, με απρόβλεπτες συνέπειες στο έργο του και στις υπηρεσίες προς το κοινωνικό σύνολο που απορρέουν από αυτήν. Η δε υποβάθμισή του σε μια υπηρεσία του υπουργείου, θα δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες στον τρόπο λειτουργίας του, με σοβαρές επιπτώσεις στις συνθήκες εργασίας του προσωπικού του, κατήγγειλε η Αφρ. Κτενά.
Στον αντίποδα, σημείωσε ότι έχουν κατατεθεί προτάσεις από επιστημονικούς φορείς για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, οι οποίες όμως έχουν υποστεί ακόμα και λογοκρισία. Γι’ αυτό κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το συγκεκριμένο άρθρο από το νομοσχέδιο, παράλληλα να μη βρεθούν οι συμβασιούχοι ερευνητές σε «γκρίζες» περιοχές, να στελεχωθεί το Αστεροσκοπείο με όλο το απαραίτητο προσωπικό και να έχει σταθερή κρατική χρηματοδότηση.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Μάξιμος Σενετάκης, ισχυρίστηκε ότι η κίνηση δεν στερεί ανεξαρτησία στο έργο του Αστεροσκοπείου, ενώ απέφυγε να απαντήσει στα ερωτήματα του ΚΚΕ, λέγοντας ότι «η απάντηση θα δοθεί από το νόμο». Στη συνέχεια επανέλαβε το χιλιοειπωμένο επιχείρημα της κυβέρνησης για την ίδρυση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, για να αντιμετωπίζει καλύτερα την κλιματική κρίση και γι’ αυτό ψέλλισε ότι πρέπει να ενσωματωθούν η ΕΜΥ και το Αστεροσκοπείο σε αυτό.
Στη δευτερολογία της η Αφρ. Κτενά στηλίτευσε ότι η κυβέρνηση δεν απαντά ξεκάθαρα για τη στόχευση της διάταξης, αναφέροντας ότι οι φορείς έχουν προτείνει δοκιμασμένες λύσεις για τον καλύτερο συντονισμό των ερευνητικών κέντρων με τα υπουργεία, όπως τα μνημόνια συνεργασίας και οι προγραμματικές συμφωνίες. Ακόμα κατήγγειλε ότι υπάρχουν παράγραφοι του νομοσχεδίου που έρχονται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους!