Αφροδίτη Κτενά: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του καπιταλιστικού κράτους δεν μπορεί να καταργήσει ταξικούς φραγμούς

Δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία ότι και αυτό θα λειτουργήσει εις βάρος των πολλών», τόνισε η Αφροδίτη Κτενά, βουλευτής του ΚΚΕ, από το βήμα της Βουλής, μιλώντας στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ολομέλειας για την κύρωση μνημονίου συνεργασίας με αντικείμενο τον ψηφιακό μετασχηματισμό μεταξύ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του κυπριακού υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα μνημόνιο που αφορά τη μεταφορά τεχνογνωσίας για να υλοποιηθεί το έργο «Ψηφιακός Πολίτης» στην Κύπρο και τη διαλειτουργικότητα που θα έχει με το ανάλογο ελληνικό wallet, ενώ διαφαίνεται και ότι «θα είναι η βάση για την ανάπτυξη μιας συνεργασίας στα πλαίσια της ψηφιακής μετάβασης, σύμφωνα με τις στοχεύσεις και τη στρατηγική της ΕΕ». 

Η Αφρ. Κτενά, υπενθύμισε ότι στην Ελλάδα υπάρχει πείρα κατά πόσο η ψηφιοποίηση έχει συμβάλλει ουσιαστικά σε μια σειρά τομείς, όπως στην Υγεία, όπου, το σύστημα Υγείας παραμένει διαλυμένο και η ιδιωτική δαπάνη αυξάνεται. Υπογράμμισε ότι πίσω από τις διακηρύξεις περί μείωσης ταλαιπωρίας, «προβάλλει η εφιαλτική δυνατότητα του αστικού κράτους να φακελώνει πολίτες» και με την άδειά τους, σύμφωνα και με τις ευρωενωσιακές οδηγίες, και μέσω της ψηφιακής διασύνδεσης κρατικών υπηρεσιών και της ανάπτυξης ψηφιακού μητρώου, ενώ ανέδειξε ότι δεν υπάρχουν διασφαλίσεις ότι δεδομένα πολιτών προς επεξεργασία και αξιοποίηση σε όποιον έχει πρόσβαση, δεν θα αξιοποιούνται εναντίον τους. 

Στάθηκε και στο «ζεστό χρήμα του Ταμείου Ανάκαμψης» που «ρέει άφθονο» σε κολοσσούς πληροφορικής, ενώ την ίδια στιγμή η ψηφιοποίηση έχει σημαντικές επιπτώσεις σε εργαζόμενους του κλάδου, όπως επιδείνωση συνθηκών εργασίας, πανσπερμία εργασιακών σχέσεων και αύξηση των επαγγελματικών ασθενειών. 

Ειδική αναφορά έκανε στο γεγονός ότι για το ΚΚΕ η τεχνολογική πρόοδος, από μόνη της, δεν αποτελεί κίνδυνο, αλλά ούτε και θαυματουργή λύση. Όπως εξήγησε, το κατά πόσο η τεχνολογική πρόοδος είναι προοδευτική ή αντιδραστική σε κοινωνικό επίπεδο κρίνεται από το ποια συμφέροντα καθορίζουν την ανάπτυξή της, ποιος την κατέχει και γιατί την χρησιμοποιεί και πως «ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους των λίγων και ισχυρών δεν μπορεί να καταργήσει τους ταξικούς φραγμούς αλλά και ούτε να οδηγήσει σε λαϊκή ευημερία». Σημείωσε ότι η απελευθέρωση των δυνατοτήτων της Τεχνολογίας και της Επιστήμης προς όφελος του λαού προϋποθέτει άλλον τρόπο οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, με κοινωνικοποιήμενα μέσα παραγωγής και εργατικό-λαϊκό έλεγχο.

Τέλος, σχετικά με τον ισχυρισμό ότι η συγκεκριμένη συμφωνία συμβάλλει «να έρθουν πιο κοντά οι κυβερνήσεις και οι δύο λαοί» Ελλάδας και Κύπρου, η Αφρ. Κτενά επισήμανε ότι το ΚΚΕ «δεν ταυτίζει κυβερνήσεις και λαούς». Προειδοποίησε ότι η ψηφιακή διακυβέρνηση και η διασυνοριακή διαλειτουργικότητα των συστημάτων που συζητιούνται στα πλαίσια του μνημονίου θα χρησιμοποιηθούν από τα αστικά κράτη για την επίθεση στους δύο λαούς στις δύο χώρες. 

Διευκρίνισε πως οι λαοί «μόνο μονιασμένοι μπορούν να προκόβουν» και ότι ο κυπριακός με τον ελληνικό λαό ενώνονται με «αγωνιστικές παραδόσεις δεκαετιών», με «τα δεσμά αυτά γίνονται και θα γίνονται πιο ισχυρά όσο δυναμώνει ο αγώνας ενάντια στην πολιτική απελευθέρωσης των αγορών, στην ενεργειακή και ψηφιακή φτώχεια, για να ανοίξει ο δρόμος που θα θέσει την πρόοδο της τεχνολογίας και της επιστήμης πραγματικά στην υπηρεσία των λαών. Σε αυτήν την προοπτική καταθέτουμε όλες μας τις δυνάμεις και καλούμε σε συμπόρευση και τους δύο λαούς».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...