Αγγλία: Το Εφετείο ακύρωσε την παράδοση του κρατικού χρυσού στον αρχιπραξικοπηματία της Βενέζουελας Γκουαϊδό

Συγκρότημα Βασιλικών Δικαστηρίων, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Φώτο αρχείου / Συγκρότημα Βασιλικών Δικαστηρίων, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο / Πηγή: By Anthony M. from Rome, Italy – Flickr, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1114610

Το αγγλικό Εφετείο ακύρωσε χτες την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου του Λονδίνου (του περασμένου Ιούλη), που έδινε την άδεια στον αρχιπραξικοπηματία της Βενέζουελας Χουάν Γκουαϊδό να έχει πρόσβαση στα αποθέματα χρυσού της χώρας ύψους 1 τρισ. δολαρίων, που βρίσκονται στην Τράπεζα της Αγγλίας. Η νόμιμη κυβέρνηση της Βενεζουέλας, του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Νικολάς Μαδούρο, είχε εφεσιβάλει αυτή την απόφαση, που στηριζόταν στην απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό ως «μεταβατικό πρόεδρο» μετά την αυτοανακήρυξή του. Θυμίζουμε ότι στον αρχιπραξικοπηματία έδωσαν βήμα (με τηλεδιάσκεψη) η δημοτική αρχή της Αθήνας και η κυβέρνηση της ΝΔ στο λεγόμενο Φόρουμ για τη Δημοκρατία πριν από λίγες μέρες.

Σε ό,τι αφορά αυτή καθαυτή την απόφαση, το εφετείο δικαίωσε την προσφυγή της Βενεζουέλας που έθεσε το νομικό ζήτημα ότι η βρετανική κυβέρνηση αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως «πρόεδρο de jure» (νομικά) τον Φλεβάρη του 2019 και συνεχίζει να αντιμετωπίζει τον Μαδούρο ως αρχηγό του κράτους «de facto» (στην πραγματικότητα) διατηρώντας διπλωματικές σχέσεις. Ο Γκουαϊδό στη χώρα του πλέον έχει χάσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας της αντιπολίτευσης και δεν είναι ούτε πρόεδρος της Βουλής, αφού η πλειοψηφία της τον απέρριψε, μετά την αποκάλυψη της κατάχρησης από τον ίδιο λεγόμενης «ανθρωπιστικής βοήθειας». Επίσης τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης συμφώνησαν με την κυβέρνηση να πάρουν μέρος στις βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβρη, σε αντίθεση με την πλευρά του αρχιπραξικοπηματία που τις μποϊκοτάρει με τη στήριξη των ΗΠΑ και ΕΕ.

Δείτε ακόμα...