Άγκυρα: 63ος γύρος «διερευνητικών επαφών» αύριο Τετάρτη

61ος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη
Φώτο αρχείου / 61ος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη / Πηγή: ΥΠΕΞ

Ο 63ος γύρος των λεγόμενων διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία θα λάβει χώρα στην Άγκυρα, αύριο Τετάρτη 6 Οκτώβρη. Ζητούμενο είναι απαραίτητες «διευθετήσεις», ώστε να «τρέξουν» τα σχέδια του κεφαλαίου και να διασφαλιστεί η ΝΑΤΟική «συνοχή» στην περιοχή.

Ο νέος γύρος έρχεται με φόντο τις «αναδιατάξεις» των ευρωατλαντικών δυνάμεων στην περιοχή. Οι δύο αστικές τάξεις «διαγκωνίζονται» για το ποια θα παίξει τον ρόλο του ευρωατλαντικού χωροφύλακα για να αναβαθμίσει τα συμφέροντά της στην περιοχή. Θα διεξαχθεί επίσης στη σκιά της πρόσφατης συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας όπως και της επικείμενης με τις ΗΠΑ. Ενώ παραμένουν τα ευρωτουρκικά παζάρια σε μια σειρά από ζητήματα, με αιχμή σε αυτήν τη φάση το Προσφυγικό.

Κυβέρνηση: Έτοιμη για αμοιβαίες υποχωρήσεις

Το ρόλο τους θα παίξουν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Μητσοτάκη, την περασμένη βδομάδα, από το Παρίσι πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συμφωνίες για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών. Και συνεχίσε… «οι οποίες απαιτούν και αμοιβαίες υποχωρήσεις, έτσι ώστε να είναι προς το συμφέρον όλων». οδηγός για τις υποχωρήσεις αποτελούν οι αντίστοιχες συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία, που προβλέπουν κουτσουρεμένα κυριαρχικά δικαιώματα για την Ελλάδα.

Τουρκία: Συνέχεια στις προκλήσεις

Σε ένα τέτοιο φόντο, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας, όπως φάνηκε με τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο. Αυτές έγιναν ακριβώς τη μέρα που ανακοινώνονταν οι διερευνητικές επαφές. Την ίδια στιγμή κατηγορεί την Ελλάδα ότι με τις συμφωνίες της «δυναμιτίζει» τη σταθερότητα στην Ανατ. Μεσόγειο.

Ν. Δένδιας: Διαβεβαιώσεις για την προσήλωση στη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μιλώντας στη «Real news», παρείχε διαβεβαιώσεις για την προσήλωση της Αθήνας στη ΝΑΤΟική προτεραιότητα περί διασφάλισης της ευρωατλαντικής συνοχής στη νοτιοανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας:

«Παρά το κλίμα έντασης που συνεχίζει να καλλιεργεί η Τουρκία, θεωρούμε σκόπιμη την διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας», είπε, έστω και αν «με την Τουρκία, επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν φαίνεται να υπάρχει πεδίο έλλογης συνεννόησης. Όχι γιατί η επίλυση του ζητήματος που εξετάζεται, ήτοι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι δυνατή, αλλά γιατί η Τουρκία δεν αποδέχεται τους θεμελιώδεις κανόνες που προβλέπονται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ

Δείτε ακόμα...